HABER

Dişini sıkma farkında ol

Darlığa, sıkıntıya dayanmak; her türlü zorluğa katlanmak. "Biraz daha dişini sıkmalısın, inşallah yakında rahata kavuşacağız." Devir değişse de atasözleri değişmiyor. Maalesef biz hep bu öğretilerle büyüdük. Sık dişini; hayata direnmeyi ve dayanmayı dişlerimizi sıkarak becerdik. Peki ya dişler. Sıkmanın etkisiyle eriyen, aşınan boyları kısalan dişler ve çekilen diş etleri.

Dişini sıkma farkında ol

Bu kocaman kuvveti bütün gece taşıyan çene ekleminin bozulması ile ortaya çıkan baş boyun hatta bel ağrıları. Erken kırışan ve çöken yanaklara üzülürken, ağrılar yüzünden doktor doktor gezerken gene geceleri diş sıkmalar. Bu kısır döngü maalesef düzenli hekime gitme alışkanlığının olmadığı ülkemizde diş kayıplarına ve çok fazla ağrı kesici ilacın boşuna tüketilmesine neden olmaktadır.

Diş sıkma çoğunlukla yoğun stres ve psikolojik sıkıntılarda farkında olmadan yapılan bir harekettir. Kişiler çoğunlukla uykuda rüya görürken şiddetli olarak dişlerini sıkarlar. Bu gün içinde yaşadığı veya hayatında maruz kaldığı sıkıntıların yansımasıdır. Oysaki uyku dinlenme ve yenilenme olmalıdır. Dişlerde uyku sırasında hafif aralık istirahat pozisyonu denilen durumda olmalıdır. Yaklaşık 8 saat uyuyan bir kişi ortalama uykunun 2 saati aralıksız diş sıkarsa ve bu sıkma sırasında ortaya çıkan kuvvet çok şiddetli olduğu için belli bir süre sonra diş etleri belirgin olarak çekilir. Aşınan dişler kısalır ve yaşlı bir görüntü ortaya çıkar. Bu duruma eşlik eden baş ağrıları oldukça sık görülür. Uykunun kalitesiz olması da kişiyi devamlı yorgun ve gergin yapar.

TEDAVİDE YENİ YAKLAŞIMLAR

Diş sıkan ve baş boyun ağrısı çeken çoğu kişi ilk önce nörologlara, ortopedistlere yönelir. Çünkü ağrının altında tümör, kist ya da fıtık gibi şeyler düşünür. Ancak gittiği hekimin onu yönlendirmesi ile diş hekimine gider. Bu diş hekimi alışkanlığı olmayan her bireyde böyle olmuştur. Diş hekimi olarak özellikle TMJ (TEMPOROMANDİBULAR EKLEM) çene eklemini değerlendirmek ve doğru hasta bilgisiyle bir aparey yani plak hazırlanır. Burada amaç hastanın diş sıkmasını plakla engellemektir. Oysa ki buna sebep olan etken hala devam ediyor olmaktadır. Bu aşamada hastanın psikolojik olarak incelenmesi bu durumun farkındalığının sağlanması da diş hekiminin görevidir. Çoğu kişi antidepresan kullanmayı istemez. Bu durumda hastanın terapi görmesinin ve ek tedavilerin çok faydası olmaktadır.

Diş hekiminin uyguladığı plak,botox uyglamaları kasları gevşetir. Sonrasında ise etkene yönelik destek tedaviye yönlendirmek önemlidir. Amaç sıkıntıları diş sıkarak içe atmak değil çözüme yönelmektir.

Şu bir gerçek ki hayat herkes için farklı zorluklar içermekte. Bedenimize zarar veren alışkanlıklar bu zorluklara bir de sağlık problemini ilave ederse o zaman içinden çıkılmaz hal almakta. Diş sıkarak yaşam değişmiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler