YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş"

İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş" dedi.

Ahmet Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın İzmir programı çerçevesinde geldiği İzmir'de, Habertürk televizyonunda katıldığı programın ilk bölümünde, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ile soruları yanıtladı.

Davutoğlu, 3 ülkenin 3 bakanının da üslup ve yaklaşımlarının birbirine benzediğini, bu nedenle barış, ara buluculuk odaklı bir çalışma ortamını oluşturduklarını belirtti.

İzmir'de her iki ülkenin dışişleri bakanlarını aileleri ile ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın İzmir'in EXPO 2020 adaylığına katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Davutoğlu, 3 ülkenin dışişleri bakanlarının İzmir'de bir araya gelmesini "aile buluşması" olarak değerlendirdi.

Davutoğlu, dış politikadaki tek eksenin "insanlık" olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gelişmeler de bunu gösteriyor. Latin Amerika'da olan şeyler Avrupa'yı etkiliyor. Avrupa'da olanlar Ortadoğu'yu etkiliyor. Bugün İzmir'de gördüğümüz resim gösteriyor ki, küresel bir eksen var ve insanlık için bir inisiyatife ihtiyaç var. Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş. İsveç dış politikasının da kuzey ülkeleriyle sınırlandırılmasını düşünemeyiz. Brezilya da bugün küresel bir güç. O yüzden bu yeni bir dünya. Burada parlak bir gelecek kurmaya çalışıyoruz, insanlık için ve halkımız için."

-"İslamofobi dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan"-

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise İslamofobi'nin yaygınlaşmasıyla ilgili bir soruya karşılık, dünyadaki bölünme eğiliminden kaygı duyduğunu belirterek, bunun bir parçası konumundaki İslamofobi konusunun dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti.

Bildt, Türkiye'nin Ortadoğu dış politikasıyla ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Suriyeli mülteciler konusunda sadece Türk Hükümeti'nin değil Türk halkının da çok büyük cömertlik gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Dünya da Türkiye'nin yaptıklarını çok yakından takip ediyor. Türkiye çok cesur davrandı burada. Bu bölgedeki sorunlar çok yakıcı, çok ağır. Türkiye'nin gösterdiği cömertlikle de bunları birleştirdiğimizde ortaya çok değişik bir tablo çıkıyor. Ortadoğu ülkeleri bizim komşumuz değil, Türkiye onların komşuları. Bu yüzden bizim AB ile Türkiye arasında çok yakın bir işbirliğine ihtiyacımız var. Bölgeye istikrar, refah, ekonomik kalkınma ve gelecekteki yeni fırsatları getirmek için çok yakın çalışmamız gerekiyor. Avrupa'nın tamamında bunu Türkiye'nin yardımı olmadan yapamayacağımızı biliyoruz."

-"BM Güvenlik Konseyi'ndeki reform sürecini devam ettirmemiz gerekiyor"-

Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota da Türkiye'ye gelmekten ve "barış, çevre, güvenlik, insan hakları" konularında ortak çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Patriota, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve değişen güç dengelerine karşın güçlü ülkelerin konseyde temsil edilmemesine ilişkin yorumunun sorulması üzerine, küresel yönetişim meselesinin gündem olması gerektiğini belirterek, ekonomik ve mali işbirliğinin çok öne çıktığını, G-20'nin burada çok önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Ancak diğer alanlarda, özellikle güvenlik alanında katılım sürecinin biraz daha yavaş olduğunu ifade eden Patriota, şunları bildirdi:

"BM Güvenlik Konseyi'nde çok farklı ülkeler temsil edilmiyor. BM Güvenlik Konseyi'ndeki reform süreciyle ilgili bir uzlaşma sağlanamadı. Ama Brezilya'nın duruşu... Artık bunu devam ettirmemiz gerekiyor, reform sürecini devam ettirmek gerekiyor. Çünkü biz güçlü ekonomileri olan ülkeleriz, daha önemli rol oynamalıyız ve bu ülkelerin daha ön plana çıkmasına izin verilmeli. Çünkü daha meşru olması gerek. Bunların stratejileri uluslararası alanda daha fazla kabul görüyor. Umarız ki, en kısa sürede, öngörülebilir bir sürede BM Güvenlik Konseyi reformu konusunda BM'de üçte ikilik bir çoğunluk sağlanabilir."

Muhabir: Efsun Yılmaz / Nevbahar Kabaklı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler