YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri Bakanlığı: AB’den PKK ile ilgili somut adımlar bekliyoruz

Dışişleri Bakanlığı, AB’den ve üye ülkelerden, PKK terör örgütü ve örgütle bağlantılı dernek, basın-yayın organları...

Dışişleri Bakanlığı, AB’den ve üye ülkelerden, PKK terör örgütü ve örgütle bağlantılı dernek, basın-yayın organları ve kuruluşların Avrupa’daki faaliyetlerinin önlenmesi ve terör örgütü mensuplarının Türkiye'ye iadesi konularında en kısa sürede somut adımlar atmalarının beklendiğini bildirdi.
AB Genel İşler Konseyi sonuçları hakkında yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin AB’nin oybirliğiyle aldığı kararlar temelinde Birliğe tam üyelik hedefi doğrultusundaki çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekerek, yürütülmekte olan siyasi ve ekonomik reformların, AB üyeliği istikametinde iradenin en üst seviyede olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'DE HAYATA GEÇİRİLEN REFORMLARDAN OLUMLU BİÇİMDE SÖZ EDİLİYOR"
AB Genel İşleri Konseyi (GİK) sonuçlarında, anayasa değişikliği sürecinin başlatılması dahil olmak üzere, son yıllarda Türkiye'de hayata geçirilen reform hamlelerinden olumlu biçimde söz edildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Sonuçlarda, ülkemizde gerçekleştirilen terör saldırıları kınanmış ve Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olunduğu kaydedilmiştir. AB’den ve üye ülkelerden, PKK terör örgütü ve örgütle bağlantılı dernek, basın-yayın organları ve kuruluşların Avrupa’daki faaliyetlerinin önlenmesi ve terör örgütü mensuplarının ülkemize iadesi konularında en kısa sürede somut adımlar atmalarını beklemekteyiz." denildi.
Türkiye’nin Ortadoğu’dan Afrika Boynuzu’na kadar uzanan geniş bir coğrafyada yürüttüğü etkin dış politikaya da sonuçlarda değinildiği aktarılan açıklamada, "Önemli bir bölgesel aktör olarak ülkemizin komşu coğrafyalarda reformların desteklenmesi konularında önemli bir role sahip olduğu teyit edilmekte, bu bağlamda Türkiye ve AB’nin dış politika alanında eşgüdüm içinde hareket etmelerinin gerektiği belirtilmektedir. Esasen, AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasının daha etkin olabilmesi açısından ülkemizin katkılarının kilit önemi haiz olduğu hususu, tarafımızdan değişik vesilelerle dile getirilmektedir." ifadelerine yer verildi.
Sonuçlarda Türkiye'nin istikrarlı büyümeye sahip olan dinamik ekonomisinin Avrupa’nın refahına sağladığı katkılara dikkat çekildiği ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi: "AB’nin ve Avro bölgesinin içinden geçmekte olduğu derin ekonomik kriz dikkate alındığında, sağlam temeller üzerinde istikrarlı biçimde büyüyen ekonomisi, genç ve eğitimli nüfusu ile müstakbel AB üyesi Türkiye’nin Birliğin kendi içinde daha güçlü ve küresel ölçekte ağırlık sahibi olmasına katkıda bulunacağı ortadadır."

"KIBRIS KONUSUNDAKİ TARAFGİR İFADELERİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Kıbrıs’ta iki lider arasında sonuca yaklaşmakta olan kapsamlı müzakerelerin, sürecin başarıya ulaşması için BM Genel Sekreterinin son dönemde artan gayretleri ve garantör ve anavatan olarak Türkiye’nin bu yöndeki yapıcı ve teşvik edici tutumunun bilindiği belirtile açıklamada, "Kıbrıs sorununun çözüm yeri AB Konseyi Sonuç Bildirileri olmayıp, sorun hakkında GİK Sonuçlarında yer alan tarafgir ifadelerin tarafımızdan kabulü mümkün değildir. AB çözüme katkıda bulunmak istiyorsa, Rum tarafını bu yönde irade göstermeye teşvik etmelidir. Kıbrıs meselesi, Rumların 2004 yılında Annan Planı’nı reddetmelerine rağmen tek yanlı olarak üye yapılmalarının sonucunda AB’ye taşınmıştır. Kıbrıs’ta anavatan ve garantör olan Türkiye, en başından beri bu kararın yarattığı siyasi ve hukuki komplikasyonların ciddi sorunlar doğuracağına işaret etmiştir. Türk tarafının hedefi, BM’nin de beklentisi doğrultusunda önümüzdeki aylarda Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması ve AB Dönem Başkanlığı’nın 2012’nin ikinci yarısında Kıbrıs Türklerinin de eşit statüde yer alacağı yeni ortaklık devleti tarafından üstlenilmesidir. Kıbrıs Türk tarafı bu doğrultuda her türlü çabayı sarfetmektedir. Ancak, Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle Kıbrıs sorununa bu süre zarfında kapsamlı bir çözüm bulunamaması ve Ada’nın tümünü temsil etmeyen GKRY’nin 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesi halinde, Türkiye’nin bu Dönem Başkanlığı’nı muhatap kabul etmeyeceği tabiidir.
Öte yandan, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler bağlamında GİK Sonuçlarının 8. maddesinde AB yaklaşımı ve anlayışını da kabul etmemiz mümkün değildir. Rum tarafının enerjisini Ada’da çözüm sürecine zarar verecek şekilde gerginlik yaratacak provokatif eylemlerde bulunmak yerine, Ada’da kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefine kanalize etmesi gerekmektedir. Doğu Akdeniz’de kalıcı barış, istikrar ve refahın tesis edilmesinin yegâne yolu budur." denildi.

"TÜRKİYE, YASADIŞI GÜÇÜN KAYNAĞI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ"
Türkiye'nin Avrupa’ya yönelik yasadışı göçün “kaynağı” olarak nitelendirilemeyeceği aktarılan açıklamada, bu durumun, AB Komisyonu ve bazı üye ülkelerin açıkladıkları resmi istatistiklerden de anlaşılabileceği bildirildi. Türkiye'nin son dönemde her alanda yaşanan dönüşüm süreciyle göç alır hale geldiği belirtilen açıklamada, "Bir zamanlar Türkiye’den Batı Avrupa ülkelerine doğru seyreden göç tersine dönmeye başlamıştır. Yasadışı göç, hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceği uluslararası bir sorundur. Coğrafi konumuna bağlı olarak yasadışı göç güzergâhlarında bulunan Türkiye, bu olguyla mücadelede AB ile işbirliğini sürdürmekte olup, daha da güçlendirmeye her zaman olduğu gibi hazırdır." denildi.

"SCHENGEN SİSTEMİ, TÜRKLER AÇISINDAN YENİ BİR DUVAR HALİNE GELDİ"
İletişim, teknoloji ve ulaşım imkânlarının baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzün küreselleşen dünyasında Schengen sisteminin, Türk vatandaşlar açısından ne yazık ki yeni bir duvar haline geldiği vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi: "Vize uygulamasının hukuki dayanağa sahip olup olmadığı, bizzat Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) ve AB ülkeleri mahkemelerince sorgulanan ciddi bir tartışma konusudur. Bu sorunun nihai çözümü, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasıdır. Pozitif gündemin de bu hedef doğrultusunda şekillendirilmesi önem taşımaktadır. Bu bağlamda Türkiye, AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nin, AB Komisyonu’nu, bir an önce nihai hedefi vize serbestîsi olan görüşmelere başlaması yönünde yetkilendirmesini beklemektedir. Nitekim, üzerinde mutabakata varılan Geri Kabul Anlaşması’nın, vize serbestisini hedefleyen görüşmelere başlanmadan tarafımızdan paraflanmasının veya imzalanmasının sözkonusu olamayacağı her düzeyde dile getirilmiştir. Türkiye, tam üyelik hedefi doğrultusunda tüm müzakere başlıklarında çalışmalarını önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdürecektir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler