Ankara - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Fransa'da AB genişlemesiyle ilgili anayasal değişikliğe Türkiye'ye yönelik ayrımcı bir yaklaşımın yansıtılmaya çalışılmasından rahatsızlık duyulduğunu belirtti. Sözcü, yasa tasarısında Türkiye'ye atıfta bulunan hükmün önümüzdeki dönemde "aklı selim sahibi Fransız siyasetçilerinin önerileri doğrultusunda" düzeltileceği umudunu dile getirdi.
Özügergin, konuya ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Fransız Anayasasının AB genişlemelerinin referanduma sunulmasını zorunlu kılan 88-5'inci maddesinde değişiklik yaparak, cumhurbaşkanına referandum ile parlamento onayı arasında tercih yapma imkanı tanıyan yasa tasarısının 33'üncü maddesi üzerinde Ulusal Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerin tamamlandığını bildirdi.
Yasa tasarısına eklenmesi teklif edilen "Nüfusu AB nüfusunun en az yüzde 5'ine tekabül eden ülkeler için referandumun zorunlu olması" hükmünün Ulusal Meclisteki görüşmelerde kabul edildiğini belirten Özügergin, tasarının takip eden dönemde Senatoda ele alınacağını ve Ulusal Meclis ile Senatonun birlikte oluşturduğu Kongrenin onayına sunulacağını kaydetti.
Özügergin, şöyle devam etti:"Fransız Anayasasında Türkiye'nin adı zikredilmeksizin tanımlanmasına yönelik olarak ortaya çıkan yazım gayretleri yadırganmıştır. Ulusal Meclis Genel Kuruluna hükümeti temsilen katılan Fransa Adalet Bakanının anılan değişiklik önergesi hakkında olumlu görüş vermesi, değişikliğin hükümet tarafından da uygun bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin 40 yılı aşkın ahdi ve siyasi geçmişinin bulunmasına ve ortak hedefi tam üyelik olan katılım müzakerelerinin Fransa'nın da onayıyla başlamasına karşın, Türkiye'ye yönelik ayrımcı bir yaklaşımın Fransız Anayasasına yansıtılmaya çalışılmasından rahatsızlık duyulmaktadır. Bu tarz ayrımcı yaklaşımların ikili ilişkilerimize zarar vermesi, Türkiye ile Fransa'nın birbirleri nezdindeki imajlarını ve iki ülke halkları arasındaki geleneksel dostluğu olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır."
"Bütün bu hususlar ışığında, yasa tasarısında Türkiye'ye atıfta bulunan hükmün önümüzdeki dönemde Ulusal Mecliste maddenin müzakeresi sırasında kaygı ve itirazlarını dile getirmiş olan aklı selim sahibi Fransız siyasetçilerinin önerileri doğrultusunda düzeltileceğinin umulduğunu" ifade eden Özügergin, "Bazı siyasetçilerin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumlarını Fransız Anayasasına derc ettirme girişimlerini esefle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.
AA