HABER

Dışişleri ve Adalet Bakanlığı'ndan Yunanistan'daki 8 askerle ilgili açıklama

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Adalet Bakanlığı, Yunanistan'ın iade etmeme kararı aldığı 8 FETÖ üyesi askerle ilgili 2. kez iade talebinde bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Gerekli adımları atacağız" dedi

Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yunanistan'a kaçan 8 darbeci asker için iade dosyası hazırladı. Son dakika haberlere göre, hazırlanan ikinci iade dosyası Yunanistan'a gönderildi.

​Yunanistan ile Türkiye arasında 2001 yılında imzalanan ve 2002'de yürürlüğe giren geri kabul anlaşmasını anımsatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan'la aramızdaki ikili geri kabul anlaşmasının iptali dahil gerekli adımları atacağız" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Yunanistan'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası kaçan 8 darbeci askeri Türkiye'ye iade etmeme kararına ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu.

Böyle bir kararın kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirten Çavuşoğlu, "(İşte efendim hukukun üstünlüğü) yok öyle bir şey yok. Yani 8 tane hain darbeci, Cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden 8 hain, yani adil bir suçlu değil. Yunanistan darbeden çok çekti. Bunun hukuki bir karar olmadığını düşünüyoruz. Hangi anayasaya bakarsanız bakın, hangi yasaya bakarsanız bakın, darbecilere, teröristlere sahip çıkma diye bir şey yok." ifadesini kullandı. Yunanistan'a kaçan darbecilerin adil bir şekilde yargılanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, onların yargılanabilmesi için de suçun işlendiği yere iade edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

"GERİ KABUL ANLAŞMASI DAHİL GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasında anlaşmalar olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Esasen Yunanistan'a gerekli bilgileri belgeleri, delilleri her şeyi verdik. O nedenle bu karar hukuki bir karar değil, bu karar siyasi bir karardır. Şu anda Yunanistan darbecilere, teröristlere sahip çıkan, onları destekleyen bir ülke durumuna düştü. Esasen, DHKP-C gibi, PKK gibi teröristlere de sahip çıkmıştır. Hatta Yunanistan'da bazı DHKP-C kamplarının olduğu da biliniyor. Bazılarını bizim baskılarımız sonucunda kapattılar. Ama bu karar gerçekten kabul edilemez. Elbette gerekli açıklamamızı yaptık, tekrar yargılanmaları için talepte de bulunduk ama tepkimizi gösteriyoruz, uygulamada da göstereceğiz. Şu anda ilişkimize ister istemez etkisi olacaktır. Yunanistan ile aramızda Avrupa Birliği ile imzaladığımız göç anlaşmasının yanında ikili geri kabul anlaşması var. Bu geri kabul anlaşmasının iptali dahil gerekli adımları atacağız. Teröristlere, hainlere, darbecilere sahip çıkan ülkelere biz de olumlu bakamayız. Yunanistan'ın da bunu bilmesi lazım."

NE OLMUŞTU?

Darbe girişiminin ertesi gününde, darbe girişimine karışan sekiz askeri taşıyan bir bir helikopterde Yunanistan'ın Dedeağaç kentine izinsiz iniş yapmıştı. Ülkeye yasa dışı yollarla giriş yaptıkları için tutuklanan sekiz asker, siyasi iltica talebinde bulunmuştu. Türkiye, Yunanistan'dan askerlerin iade edilmesini talep etmişti. Askerlerin durumları yerel mahkemece ele alınmış, üç askerin Türkiye'ye iadesi kabul edilmiş, beş askerin iadesi ise reddedilmişti. Yunan Temyiz Mahkemeleri Başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen askerlerle ilgili Yüksek Mahkemeye itirazda bulunmuş, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusu yapmıştı.

FİRARİ ASKERLERİN İADE EDİLMEMESİ KARARI ÇIKTI

Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) ise FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar vermişti.

FİRARİ ASKERLERİN İSİMLERİ

Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Böyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Uğur Uçan, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Feridun Çoban, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat.

GERİ KABUL ANLAŞMASI NEDİR? TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ NE?

Geri Kabul Anlaşması: Geri kabul anlaşmasıyla Yunanistan'a kaçak girdiği için Türkiye'ye iade edilecek her bir mülteci karşılığında bir Suriyeli mültecinin Türkiye'den Avrupa Birliği'ne gönderilmesi kararlaştırılmıştı. Mülteci ve insan hakkı örgütleri Türkiye'ye iade edilen mültecilerin tutuklandıkları ve kendilerine iltica başvurusunda bulunma imkânı tanınmadığı gerekçesiyle Geri Kabul Anlaşması'nı eleştirmiş; 20 Mart'tan bu yana yüzlerce mülteci Türkiye'ye iade edilmişti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Türkiye ile arasındaki göçmen geri kabul anlaşmasının uygulanmaya devam edeceğine inandığını belirtti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki geri kabul anlaşması AB ile Türkiye arasında göçmenler konusundaki anlaşmanın temel unsurlarından birini oluşturuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler