Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına uygulanan kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.
ANKARA MASLAHATGÜZARI BU SABAH YENİDEN ÇAĞRILDI
Hollanda'nın Ankara maslahatgüzarı bu sabah yeniden Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, Hollanda'daki Türk misyonlarına yönelik uygulamalar ve ülkede barışçıl protesto gösterileri yapan Türk vatandaşlarına yönelik muamele nedeniyle iki nota verildiği ve resmi bir yazılı özür talep edildiği kaydedildi.
Hollanda Maslahatgüzarı 3. kez bakanlığa çağrıldı. Türkiye, verdiği notada, Hollanda'dan taleplerini açıkladı.
'VİYANA SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLDİ'
İlk notada Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyetin Hollanda'da maruz kaldığı tavrın uluslararası teamüllere aykırı olduğu bildirilirken, Viyana Sözleşmesi'nin ihlal edildiği belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları Hollanda maslahatgüzarı Daan Feddo Huisinga'ya Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından iki nota verildiği kaydedildi.
İlk notada Bakan Kaya ile Hollanda'daki Türk misyonlarına yönelik muamelenin 1961 ve 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi'nin "açık ihlali" anlamına geldiğinin belirtildiği kaydedildi.
Notada, "bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiğinin vurgulandığının" iletildiği de duyuruldu.
İkinci notada ise Hollanda güvenlik makamlarının hafta sonu yaşanan olaylarda "barışçıl toplantı hakkını kullanan kişilere orantısız müdahalede bulunduğu, insanlık dışı ve aşağılayıcı yöntemler kullandığının" belirtildiği kaydedildi.
'CEZAİ YAPTIRIMLAR ATABİİ TUTULMALILAR'
Kaynaklar, "Sözkonusu müdahale neticesinde zarar gören vatandaşlarımızın durumu hakkında bilgi verilmesi talep edilmiştir... Hollanda makamlarından, vatandaşlarımıza kötü muamelede bulunan, barışçıl toplantı hakkı ile basın özgürlüğünü göz ardı eden güvenlik yetkililerinin tespit edilerek, cezai yaptırımlara tabi tutulmaları konusunda gerekli hukuki önlemleri alması talep edilmiştir" dedi.
ANKARA: HOLLANDA BUNUN BEDELİNİ ÖDEYECEK
Hollanda'nın ülkeye gitmek isteyen Türk bakanlara yönelik engellemeleri haftasonunda iki ülke arasında daha önce benzeri görülmemiş bir diplomatik krize dönüşürken, atılan adımların karşılıksız kalmayacağını duyuran Ankara, "Hollanda'nın bunun bedelini ödeyeceğini" açıklamıştı.
BOZDAĞ 'HUKUKİ ADIM ATILACAK' DEMİŞTİ
Hollanda'da yaşanan diplomatik skandala ilişkin gelişmeleri değerlendiren Adalet Bakanı Bozdağ, "Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde gereken adımları atacağız. Konu inceleniyor" demişti.
NE OLMUŞTU?
Hollanda, hafta sonunda Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının ülkeye iniş iznini iptal etmiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya'nın Almanya'dan Hollanda'ya karayolu ile gitmesinin ardından Rotterdam konsolosluğuna girişini engellemişti.
Kaya'nın polis eşliğinde Almanya sınırına götürülerek ülkeden çıkarılmasının ardından Türk misyonları önünde gösteri düzenleyen Türk vatandaşlarına yönelik de polis köpekleri ve tazyikli su ile müdahale edilmişti.