KADIN

Dişlerimizi ne zaman fırçalamalıyız?

Dişlerimizi ne zaman fırçalamalıyız?

Dişlerimizi ne zaman fırçalamalıyız?

1. DİŞ TEMİZLİĞİ:

Düzenli diş hekimine gitmek, gülümsemenizle ilgili problemleri veya oluşacak sorunları başlangıç aşamasında engeller.Yılda iki kez diş temizliği yaptırmak diş fırçasının ulaşamadığı özellikle iki diş arasındaki diş plağı ve diş taşlarını ortadan kaldırarak diş eti problemlerini önler.Diş temizletmek, dişleri parlatmak ya da beyazlatmak değildir. Oluşmuş diş taşlarını,plağı ortadan kaldırarak diş eti problemlerini tedavi etmektir.Diş eti sorunları sorunları denince toplumun çoğunda önemsenmeyen diş eti kanaması başta gelir.Diş eti kanaması çok önemli bir sinyal olup dişeti hastalığının en önemli bulgusudur. Diş taşı temizliği ile belki de başlangıç halinde olan diş eti hastalığınız tedavi edilmiş olur. Hekiminiz, diş taşlarını temizledikten sonra kısa süreli ve geçici bir hassasiyet olabilir. Bu diş taşı nedeniyle çekilen diş etinin toparlaması ile geçer. Dişlerinizi temizletmek gülümsemenizin ve ağız sağlığınızın sigortasıdır.

2. FIRÇALAMA VE DİŞ İPİ KULLANIMI

Çoğunlukla hepimiz günde iki kez diş fırçaladığımızı söyleriz. Özellikle de bir dakikadan fazla fırçaladığımızdan eminizdir. Ama maalesef doğru teknikle fırçalamak çok az kişi tarafından yapılmaktadır.

BİLEK HARAKETİ

Herşeyden önce diş fırçasınızı dişinize 45 derecelik açı ile tutarak diş etinden diş etinden dişe yani kırmızıdan beyaza olacak şekilde fırçalayın. Bu hareket diş ve dişeti birleşimindeki bakterilerin uzaklaştırılması için en etkili sistemdir. Üst arka dişlerin yanak tarafı ve alt ön dişlerin iç tarafı dikkatle fırçalanmalıdır. Eğer fırçaladıktan sonra diş etlerinizde kızarmalar görüyorsanız ya da diş fırçanızın kılları 10 gün içinde bozuluyorsa çok sert fırçalıyor olabilirsiniz.

ZAMAN FAKTÖRÜ

Plağın uzaklaştırılması ve diş macunu içindeki flor gibi hassasiyet önleyici ve diş minesini koruyucu maddelerin dişinizle ene az iki dakika temas etmesi gerekir.

NE ZAMAN FIRÇALANMALI

Çoğunlukla sabah kahvaltıdan sonra akşam yemekten sonra diş fırçalarız. Son çalışmalar özellikle gıdalardaki asit oranının artması ve diş hassasiyetlerine sebep olması nedeniyle sabah kalkar kalkmaz dişlerin fırçalanmasının daha etkili olduğunu gösteriyor. Böylece gece boyu diş yüzeyine yapışmış bakteriler temizlenerek gıda ile birleşmez ve asitlarin mine yüzeyine zarar vermesi önlenir.
Akşam ise yatarken dişleri ve dilimizi iyice fırçaladıktan sonra diş ipi ile her diş arasını tek tek temizlenmelidir. Böylece gıda artıkları tamamen uzaklaştırılır. Bezelye tanesi kadar macunu diş fırçanıza koyup doğru teknikle fırçalanmalıdır.Bir gün yani yirmidört saat içinde dişlere iki dakika zaman ayırmak bir çok hastalığı sizden uzak tutar.

ÇOCUKLARIN DİŞ FIRÇALAMASI

Süt dişlerinin sağlıklı olması, kalıcı dişlerin düzgün sürmesi için çok önemlidir.
İlk dişler çıktıktan itibaren anne parmak fırçası dedilen bir fırça ile bebeğinin dişini temizlemelidir.
Süt dişleri tamamen çıktığında anne ya da baba ile çocuk dişlerini fırçalamalıdır.Florür içeren macunlar kullanılmamalıdır çünkü çocuklar macunu yutabilir ve flor zehirlenmesi olabilir.

DİŞ ARALARININ TEMİZLİĞİ

Diş ipi kullanmak çoğu zaman ihmal edilir ve zor gelir. Oysa ki ara yüzlerin temizliği sistemik hastalıklarla dahi ilişkilidir. İyi olmayan ağız hijyeni, diş aralarında oluşan cepler ve devamlı plak olması kalp hastalıklarında tetikleyici olabilir.Eğer diş ipi uygulamasında zorlanılıyorsa alternatif olarak uygun ara yüz fırçaları veya basınçlı su fışkırtan ağız duşu kullanılabilir.

DİŞ ETİ SAĞLIĞI

Diş eti sağlığını bilmek ve korumak kişinin sağlığını korumaktır.
Diş fırçalarken, yemek yerken ya da durup dururken diş eti kanıyorsa diş eti hastalığın sinyali olduğunu ve derhal hekime gidilmesi gerekliliğini bilinmelidir. Enfeksiyon hastalığı olan diş eti hastalığı bütün vücudu etkilemekte ve pek çok sistemek hastalığa da sebep olmaktadır.
Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, pürtüklü, kanamayan sert bir dokudur. Dişe sıkıca yapışıktır ve diş aralarını üçgen tepeler halinde doldurur.
Yapılan pek çok araştırmada toplumların yaklaşık yüzde yetmişbeş-sekseninde diş kayıplarının sebebi diş eti hastalığıdır. Ortalama otuz yaş civarı bu kişilerde dişeti hastalığına bağlı birden fazla diş eksikliği vardır. Düzenli fırçalama ve ip kullanma alışkanlığının olmaması, hekime sadece ağrı şikayeti ile gidilmesi diş eti rahatsızlığını ve buna bağlı dişin çekilmesini kaçınılmaz kılar. Bu durum kişinin sağlığı kadar ekonomisini de olumsuz yönde etkiler.

AĞIZ KANSERLERİ

Ağız bölgesinde(dudak ve yanak içleri, dil ve damak) oluşan kanserler nadir görülseler de (10.000'de bir) maalesef ilerleyişleri çok hızlı olmaktadır. Bütün kanserlerde olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Bu bölgede görülen kanserler, sigara, alkol ve hatta bazı durumlarda protezlerin vurduğu alanlarda düzenli irritasyon sonucunda oluşabilmektedir.
Haftada bir kez ağzın içi sizin tarafınızdan muayene edilebilir. Ayna karşısında yanak içleri, dil kenarı ve dudak içlerindeki değişiklikleri izlemeli, beyaz ya da kırmızı lekelere dikkat etmelidir. Yine de bir dişhekimi gibi hem her noktayı inceleyezsiniz hemde eğitimli bir gözün göreceği kadar detay göremezsiniz. Bu nedenle düzenli dişhekimi kontrolleri çok önem taşır.

Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler