Estetik kaygı ve beklentilerin hızla artığı günümüzde hedef hep daha genç görünmek olmaktadır. Genç görünmek için daha parlak bir cilt ve beyaz dişler istenmekte ve buna yönelik işlemlere başvurulmaktadır.
Asıl önemli olan sağlıklı olarak yaşamak ve yaşlanmaktır. Dişlerin sağlığı beden sağlığı için çok önemli yer teşkil etmektedir. Diş sağlığı dişlerin çürük olup olmadığını, diş eti hastalığı olup olmadığı ile bir bütündür. Dişlerin rengi hastalık olarak değerlendirilmez.
Diş rengini etkileyen birtakım faktörler mevcuttur:
*Genetik
*Sistemik bazı hastalıklar
*Kullanılan bazı antibiyotik ya da başka ilaçlar
*Florün sebep olduğu renklenme
*Her yaşta görülen gıda, kötü ağız hijyeni ve dolgular
*Sigara
*Yaş
Diş rengi sarıdan griye ya da yer yer sarı,beyaz lekeler şeklinde olabilir. Bazen sadece ön iki diş ve azılarda bazen de tüm dişler daha sarı olabilir.Dişin rengi hastalığın ifadesi değildir. Çok sağlıklı dişetleri ve çürüksüz dişler renkli olabilir. Burada sorun rahat gülememe yani estetik kaygılardır. Bu önemli bir konudur. Kişinin gülümsemekten çekinmesi, dişlerini kapatarak gülmesi onun kendine güvenini sarsabilir. Bu durumda diş rengine müdahele etmek gerekebilir.
Çoğunluka diş beyazlatma istenmektedir.Yani hastalar kendi dişinin renginin daha beyaz olmasını tercih ederler.
Diş beyazlatma etken maddesi karbamid peroksittir. Amaç dişe renk veren kanalların ağartılması ve dişin beyazlamasıdır. Genellikle iki tiptir:
Ofis bleaching (Muayenehanede yapılan ısı ya da ışık kullanılan beyazlatma işlemi)
Home Bleaching(evde yapılan hastanın dişlerine taktığı kalıpla ilacı uygulaması )
Beyazlatma işleminde bazı kriterler önemlidir. Hastada diş eti çekilmesi varsa,dişlerde hassasiyet varsa ya da hasta sigara, renkli içecekleri çok tüketiyorsa beyazlatma uygun işlem değildir. Özellikle dişeti çekilmiş bölgelerde çok hassasiyet olabilir. Bu nedenle bu hastalara beyazlatma işlemi uygun değildir. Özellikle hasta beyazlık istiyorsa ozaman laminate kaplamalar önerilir.Bu işlemle dişin renkli tabakası çok ince bir tabaka olarak traşlanır ve porselen diş (yaprak kalınlığında) yapıştırılır. İstenilen renk ve form kısa sürede uygulanmış olur.
Beyazlatma işlemi diş minesine zarar vermez. Sonrasında hekimin uyarılarına dikkat etmek önemlidir. Bu işlem diş rengini birkaç ton açabilir. Birkaç sene sonra tekrarlamak gerekebilir.
Beyazlatma için satılan birtakım tozlar diş minesini çizerek çok daha fazla renklenmeye sebep olur. Bu nedenle hekime danışmak ve ona göre işlem uygulamak doğru olandır.
Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com