Türk otelcilik sektörünün mihenk taşlarından Divan İstanbul Otel, renovasyon çalışmalarının ardından kapılarını yeniden açtı. Otelin açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, yarım asırlık geçmişi olan Divan Grubu’nun Türk otelcilik sektöründe bir ekol olduğuna dikkat çekerek, “Divan Grubu olarak ilk günkü ilkelerimize sadık kalarak kendimizi yeni çağa uyarlıyoruz.” dedi.
Türkiye’nin tamamı yerli sermaye ile kurulmuş ilk beş yıldızlı otel olma özelliğini taşıyan Divan İstanbul, dünyanın en önemli mimarları arasında gösterilen Thierry W. Despont tarafından 2 yıllık bir sürede gerçekleştirilen renovasyon çalışmasının ardından hizmete girdi. Açılış törenine Kültür ve Turizm Müsteşarı Özgür özaslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilçe belediye başkanları, Koç Ailesi ve Koç Holding yöneticileri katıldı.
Otelde yapılan törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Divan İstanbul’un Türkiye’nin ilk zincir oteli olduğunu söyledi. Divan İstanbul’un İstanbul’un yarım asırlık tarihine tanıklık eden, kentin sosyal yaşamının çok değerli bir hafızası ve en önemli yapılarından biri olduğuna dikkat çeken Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Divan’ın kuruluş hikayesi, 56 yıl önce dedem Sayın Vehbi Koç’un gelişen işleri, uluslararası ticari ve sanayi ilişkileri nedeniyle İstanbul’a her gelişinde yaşadığı otelde yer bulma sıkıntısının, yurt dışından gelen bütün işadamları için de aynı olduğunu fark etmesi üzerine başlamıştı. Kendisi Elmadağ’da apartman yapmak için satın aldığı arsaya modern bir otel yaptırmaya karar verdi. Tamamen Türk emeği ve sermayesiyle yapılacak otelin adı da herkese açık bir yarışma ile belirlendi. İstanbul’un yarım asırlık tarihine tanıklık eden, kentin sosyal yaşamının çok değerli bir hafızası ve en önemli yapılarından olan Divan İstanbul, 56 yıl önce 6 milyon liraya mâl olmuştu. Bugün yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla oteli yeniden inşa ettik. Burada, İstanbul’un mimari ve kültürel zenginliğini Divan’ın uluslararası servis ve hizmet kalitesi ile yeniden buluşturuyoruz.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yaptığı konuşmada Divan Oteli’nin ilklerinden bahsetti. Divan İstanbul’un ikinci baharını yaşadığına dikkat çeken Topbaş, ilk açılışında Adnan Menderes’in kurdelesini kestiği bir yapının 2. Baharında yeniden kurdelesini kesmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Koç ailesi ve davetlilerin katılımı ile kurdele kesimi yapılarak otelin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından davetlilere yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
DİVAN İSTANBUL OTELİNİN TARİHİ HİKAYESİ
Divan Otelinin 56 yıl önce yapılanmasında Vehbi Koç’un o dönemde gelişen işleri, uluslararası ticari ve sanayi ilişkileri nedeniyle her İstanbul’a gelişinde o dönemin tek oteli olan Park Otel’de yer bulma sıkıntısı büyük rol oynamıştır. Aynı sorun yurtdışından gelen işadamları için de yaşayınca Elmadağ’da apartman yapmak için satın aldığı arsaya modern bir otel yaptırmaya karar verdi. Tamamıyla Türk emeği ve sermayesiyle yapılacak otelin adı kamuoyuna açılan bir yarışma neticesinde Divan olarak seçilir. O zamana kadar Türkiye’de otel işletmeciliğini ve hizmet sektörünü Rum ve Musevi asıllı vatandaşlar yürütür, Türkler bu konuya ilgi göstermezlerdi. Divan oteli modern Türk turizminin başlamasına ve turizmci gençlerin yetişmesinde öncü birer okul olmuşlardır.
Divan İstanbul 14 Ocak 1956 yılında açılmıştır. Divan Otelini yönetmek üzere İsviçre’den tecrübeli kadrolar görevlendirildi. İsviçre’den gelen bu kilit kadro (otel müdürleri, aşçılar, pastacılar vb) yanlarında çalışan Türk gençlerini ilerinin hocaları olarak yetiştirdiler. Sadece Divan Otelinin pasta, çikolata ve tatlı mamüllerini yapmak üzere Huegenin Pastanesinden getirilen ünlü pastacı İsviçreli şef Kunderdt’in hazırladıkları o kadar beğenildi ki Divan pastanelerinin ünü, oteli aşarak Türkiye’ye yayıldı ve Divan Pastaneleri zincirinin temeli böylece atılmış oldu.
Divan İstanbul 1956’da kurulurken 6 milyon liraya mal oldu (4.5 milyon lira bina, 1.5 milyon lira mimari) yenilenen otelin maliyeti ise 50 milyon $ civarındadır.
1956 yılında otelin yapımı aşamasında proje –kontrol mimarı Rükneddin Güney, takip eden mimar Avedis Hubeser, dekoratör İtalyan Mr. Reca’dır. Yenilenen Divan İstanbul otelinin mimarı ise dünyanın en önemli mimarlarından, Legion d’Honneur nişanı sahibi Thierry W. Despont’tur.
1956 yılında 98 odalı olan Divan İstanbul, 191 odası ile hizmet verecek.
Divan İstanbul’un 1956 yılında ilk otel müdürü Zürih’te tanınmış bir pastane olan Huegenin’ın müdürü Georges Julier ve sonra onun yetiştirdiği ilk Türk otel müdürü ise Haluk Çatırlı olmuştur. Yenilen Divan İstanbul otelinin müdürlük görevini ise Murat Oldaç yapmaktadır.
Divan İstanbul otelinin önünde 18.yy’da inşa edilmiş bir Su Terazisi yer alıyor. Kule formunda olan bu Su Terazisi yenilenen Divan İstanbul otelinin de önünde yine sergilenecek.
Yenilenen Divan İstanbul’da iki tane Buda heykeli sergilenmektedir. M.Ö. 216 ile M.S.219 yılları arasındaki Hanedanlık döneminde şefkat ve merhameti temsil ettiğine inanılan Guanyin (Guan- Shin -Yin-) buda karakteri, dünyadaki insanlara budizmi öğretmek için herhangi bir forma girebiliyor. Kadın-erkek, çocuk-yetişkin vb… Hong Kong LEE HING Antika Şirketi’nden satın alınan “Çin Antikası Sertifikasına” sahip Guanyin taş büstü Divan İstanbul’un lobisinde, aynı sertifikaya sahip ahşap oyma Guanyin heykeli ise Divan İstanbul içerisinde sergilenmektedir.
Amerikalı cam üfleme ustası Robert Du Grenier’nin, zarafeti estetikle harmanlayarak oluşturduğu “tavan heykelleri”ni de içeren cam eserleri ise Divan İstanbul’da sergilenen en önemli eserler arasında yer alıyor. Özellikle lobideki iki büyük kırmız renkteki cam avizeler, otelin en dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor. Robert Du Grenier ve ekibi oteldeki tüm cam eserleri her bir parçayı tek tek monte etti ve yaklaşık 2 ay sürdü.
Divan İstanbul’da eski otelden kalan sanat eserleri yenilen otelde tekrar sergilenecek. Otelde eserleri sergilenen sanatçıların isimleri şöyle; Füreya, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Balkan Naci İslimyeli, Necdet Kalay, Burhan Doğançay Mehmet Pesen, Serap Batılı, Hidayet Özcan, Yaşar Çallı, Sıtkı Olçar, Işıl Özışık Virgo, Ömer Muz, Gül Derman, Jale Yılmabaşar, Adnan çoker, Ekin Nayır, Hayati Misman, Aliye Berger, Emel Kaya Cıvaoğlu, Melek Mazın, Server Demirtaş, Cihat Burak, Erol Akyavaş, Şefik Faüki, Mustafa Pilevneli, Avni Arbaş, Erdal Erden, Nafiz Çamlıbel, Nazan Kuşcu, Remzi İrem.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz