HABER

Diyabet hastaları için püf noktaları

Diyabet sanıldığı gibi yasaklarla dolu olan ve kişinin günlük yaşantısında canının istediği pek çok yiyecekten mahrum kalınmasına yol açan bir hastalık değil.

Diyabet hastaları için püf noktaları

Örneğin sağlığımız açısından önemli faydaları bulunan kırmızı üzüm başta olmak üzere muz, bezelye, nohut gibi birçok sebze ve meyvenin tüketiminden kaçınmak yerine, bu besinleri vücudumuza faydalı hale dönüştürmek mümkün. Sadece bazı önemli püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor!

Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Mynet.com’a yaptığı açıklamada, diyabet hastalarının yasaklı gibi görünen bazı besinleri nasıl daha uygun bir şekilde tüketebileceklerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Patates yemeği yerine patates salatası

Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabet hastaları için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor. Örneğin 2 küçük beyaz patatesi haşlayıp yeşilliklerle birlikte zenginleştirip patates salatası olarak tükettiğinizde sağlıklı bir ara öğün yerine de geçecektir. Ana öğünde de kırmızı et, tavuk ya da balığın yanına patates salatası eşlik edebilir. Ancak tüketilen miktara çok dikkat etmek gerekiyor. Bir salata tabağı dolusu tüketmek yine kan şekerini yükseltecektir.

Yoğurtlu, cevizli havuç

Havucun glisemik yükü yüksektir ancak bu hiç havuç tüketmeyip, faydalarından mahrum kalacağınız anlamına gelmez. Örneğin bir oturuşta beş altı tane havucu rendeleyip havuç salatası olarak tükettiğinizde kan şekerinizi çok yükseltir ama gün içerisinde bir iki adet havucu salataya katıp ya ceviz, badem, fındık, yoğurt gibi besinlerle havuç tarator yapıp tükettiğinizde bir sıkıntı olmayacak, aksine diyabet hastaları için de faydalı hale gelecektir. Önemli bir protein kaynağı olan yoğurt şekerin kana geçiş sürecini uzatacaktır. Ancak burada da lezzetine kanmayıp ölçüye dikkat etmek son derece önem taşıyor.

Üç dört kaşık etli bezelye

Nişastalı sebze grubunda olan bezelyeyi diyabet hastalarının tüketmesini istemeyiz ancak 2-3 yemek kaşığı etli bezelye yemeğinin yoğurtla birlikte bir sakıncası olmayacaktır. Proteinlerin sindirilme süreleri biraz daha uzun olduğundan etli ve yoğurtla tüketiminde karbonhidrat ve protein beraber alınmış olacak, kan şekerinin yükselmesi engellenecektir.

Tarçın ve yoğurtla yarım muz

Diyabet hastaları için şeker içeriği yüksek olduğundan önerilmeyen muzun bir büyük boyu iki porsiyona denk geliyor. Yani kişi bir seferde 30 gram karbonhidrat alıyor. Ancak gün içerisinde, üzerine tarçın serpiştirilmiş yarım adet muzu yoğurtla birlikte tüketerek kana geçiş sürecini azaltabilmek mümkün. Üstelik hem doyurucu hem de tatlı ihtiyacını karşılayıcı bir ara öğün olarak da ideal olacaktır.

Ceviz ve sütle bir incir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya “Kuru incir gibi kuru meyvelerin şeker miktarı çok yüksek olduğundan tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Ancak kişinin canı ille de incir çektiyse bir adedi geçmemek, yanında mutlaka üç bütün ceviz ve bir bardak süt ya da bir kase yoğurt ile tüketmesi mümkündür” diyor.

Kırmızı üzüm-beyaz peynir ikilisi

Güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, kalp damar hastalıklarından kanserden korunmaya dek birçok fayda sağlıyor. Ancak şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle diyabet hastalarının dikkatli davranması gerekiyor. Örneğin bir su bardağını geçmeyen üzüm-peynir ikilisinin yanında tam tahıllı bir dilim ekmek ile ara öğün olarak tercih edilmesinde sakınca yok. Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturacaktır.

Pilavsız, salatalı 6 kaşık nohut

Kurubaklagiller grubundan olan nohut hem protein hem karbonhidrat içerir. 100 gram nohut 61 gram karbonhidrat içerirken 5 gram da posa bulundurur. Posa şekerin kana geçme hızını etkiler. Posa içeriğinin yüksek olması ve protein de içermesi nedeni ile nohut diyabet hastalarının öğünlerinde rahatlıkla tercih edebilecekleri bir besindir. Ancak nohutun da karbonhidrat içerdiği dikkatlerden kaçmamalıdır. Bir öğünde 6 yemek kaşığı nohut ve beraberinde salata tercih edilebilir. Beslenme alışkanlığımızda kurubaklagiller ile beraber pilav yeme alışkanlığı bir öğünde alınan karbonhidrat miktarını arttırarak kan şekerinin gereğinden fazla yükselmesine sebep olur. Bu nedenle kurubaklagillerle beraber pilav tüketiminden kaçınılmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler