Taslağa göre, yeni jenerasyon diyabet ilaçlarını sadece endokrinoloji uzmanları yazabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 2010 taslağı, diyabet hastalarının tedavisini sıkıntıya sokacak kısıtlamalar getiriyor. Yeni jenerasyon diyabet ilaçlarının pahalı olması nedeniyle kısıtlanmasını amaçlayan SGK, yeni SUT taslağında bu ilaçların sadece endokrinoloji ve metabolizma uzmanları tarafından yazılmasına izin veriyor. Ancak Türkiye’de endokrin uzmanlarının sayısı bunu karşılayacak durumda değil.
Zira 39 ilde endokrin uzmanının bulunmadığı, 10 kadar ilde de sadece bir endokrin uzmanının bulunduğu belirtiliyor. Endokrin ve metabolizma uzmanlarının tüm Türkiye’deki toplam sayısı ise yaklaşık 200.
Taslak kabul edilirse diyabet hastaları ilaç yazdırmak için endokrin uzmanının bulunduğu en yakın şehre gitmek zorunda kalacak. Kısıtlanan ilaçlar ise yan etkisiz, güvenli tedaviler olarak biliniyor. Eski grup ilaçların günlük tedavisi 20 - 60 kuruş arasında değişirken, yeni ilaçların günlük maliyeti ise 3 lirayı buluyor. Türkiye’de 2.5 milyon diyabetli ilaç kullanıyor.
Sağlığa Erişim Derneği Başkanı Dr. Gündüz Tezmen, diyabete harcanan sağlık harcamalarının sadece yüzde 8’inin ilaca ayrıldığını belirterek yeni SUT’la yapılmak istenen tasarrufun anlamsız olduğunu söyledi. Tezmen, şunları söyledi:
‘39 İLDE YAZILAMAZ’
“Diyabete yapılan harcamaların yüzde 80’e yakını, komplikasyona bağlı hastane tedavisine yapılır. Hastanın damarı tıkanmıştır, gözü, böbreği gitmiştir. Şimdi yeni tebliğde ilaçları 4 gruba ayırmışlar. Yeni jenerasyon ilaçları sadece endokrin uzmanları yazabilir şartını getirmişler. Bu ne demek?
Türkiye’nin 39 ilinde bu ilaçlar yazılamayacak demek. Tekirdağ ve Kırklareli gibi illerde bile endokrinci yok. Yozgat’taki bir hasta ilacını yazdırmak için Ankara’ya gitmek zorunda kalacak. Bir süre öncesine kadar bütün bu ilaçları iç hastalıkları uzmanları yazıyordu. Tebliği hazırlayanlar da bu kadar uzmanın yetmeyeceğini ve yazılamayacağını biliyor. Bu hesabın peşindeler.”
Tezmen, “Bu ilaçlar neden önemli?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor “İlaçların yeni jenerasyonu çıktıkça yan etkileri azalıyor. Dolayısıyla toplumun hızla bu yeni ilaçlara kayması lazım. Ancak bu ilaçlar daha pahalı oldukları için devlet tarafından kısıtlanıyor, önüne engel konuluyor.”
İÇ HASTALIKLARI UZMANLARI TEPKİLİ
Diyabet tedavisini üstlenen hekimler de “Dahiliye uzmanları dışlanamaz, pratisyen hekim durumuna düşer. Diyabet ilaçları herhangi bir kısıtlama olmadan yazılmalı” diyerek taslağa karşı çıkarken, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Akalın, “Kronik hastalıkların sahibi iç hastalıkları uzmanlarıdır. Biz olmadan bu tedavi olmaz” dedi. Prof. Akalın, dernek olarak yeni taslakla ilgili itirazlarını ve önerilerini SGK’ya yazılı olarak ilettiklerini belirtti.
KISITLAMA GETİRİLEN İLAÇLAR
SUT 2010 taslağına göre; sadece endokrinoloji ve metabolizma uzmanlarının yazabileceği ilaçlar:
- Analog insulinler - Lantus solostar: 140.30 TL 500 ünite
- DPP-4 antagonistleri - Januvia: 102.22 TL 28tb/kutu
- Avandamet 4*1000: 65.77 TL 56tb/kutu
- Avandamet 2*1000: 43.36 TL 56 tb/kutu