HABER

Diyabet sertleşme sorununa yol açar mı?

Sertleşme sorunu erkeklerin en büyük sağlık problemlerinden birini oluşturmaktadır.

Diyabet sertleşme sorununa yol açar mı?

Bir çok hastalık sertleşme probleminin oluşmasına sebep olabilir. Bu hastalıklardan en çok bilinenlerinden biriside Diyabetes Mellitus’tur. Sertleşme sorunu diyabetik hastalarda % 35 - % 90’lar oranında tespit edilebilmektedir. Diyabetiklerde görülen sertleşme sorunu daha ileri düzeyde olmaktadır. Diyabetik hastalarda sertleşme sorunu normal erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir.

Sertleşme sorunu yaşayan diyabetik hastalar şeker düzeylerini düzenli tutmak için diyetlerine uymaları ve ilaçlarını muntazaman kullanmaları gerekir. Diyabet hastalarının kurallara uymamaları ve kan şekeri düzeylerini normal sınırlarda tutmamaları sertleşme sorununun daha hızlı ilerlemesine sebep olur.

Erektil disfonksiyon sorunu aynı zamanda psikolojik ve ilişki kaynaklı sorunlardan da kaynaklanabilir. Diyabetin depresyon ile beraber bulunduğu ve diyabetik erkeklerde %11 ağır %30 orta dereceli depresyon görüldüğü ortaya konulmuştur. Depresyon sertleşme sorununa zemin hazırladığı gibi, yeni ortaya çıkan sertleşme sorunu da depresyonu derinleştirmektedir. Diyabette sertleşme sorunu gelişimi damarsal, sinirsel, hormonal veya bölgesel nedenlere bağlı olabilir. Hiperglisemi (kan şeker düzeyinin artması) ve hipogonadizmin sistemik etkileri de sertleşme sorununa katkıda bulunan diğer faktörlerdir.

SERTLEŞME PROBLEMİ ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Sertleşme problemi şeker hastalığı belirtisi olabilir. Sertleşme şikayeti olan hastaya mutlaka kan tahlilleri yapılmalı ve bu tahliller içerisinde kan şekeri, HbA1c, HOMA-IR gibi testler mutlaka bulunmalıdır. Sertleşme problemi ile başvuran ve yapılan tahlillerde kan şeker yüksekliği tespit edilip şeker hastalığı tanısı alan hasta sayısı az değildir. Bu sebeple sertleşme problemi ortaya çıktığında üroloji doktoruna başvurup kan tahlillerinin yapılması cinsel sağlık açısından faydalı olacaktır ayrıca sertleşme problemine yol açan hastalıkların erken dönemde tespit edilip tedavi edilmesine de olanak sağlanacaktır.

ŞEKER HASTALARINDAKİ SERTLEŞME PROBLEMİNDE HANGİ TEDAVİ UYGULANIR?

Şeker hastalığı veya insülin direnci tespit edilen ve beraberinde sertleşme sorunuda olan hastaların öncelikli olarak şeker hastalığına yönelik ilaçlarını düzenli
kullanması gerekmektedir. Ayrıca şeker seviyelerinin yükselmesine sebep olan yiyeceklerden kaçınmalı ve şeker düzeylerini normal sınırlarda tutmaya çalışmalıdırlar. Eğer şeker düzeyi normal sınırlarda tutulmaz ise sertleşme sorunu çok daha hızlı bir şekilde kötüye gidecektir. Aynı zamanda hastaların kilo kontrolünü sağlamaları, egzersiz yapmaları sertleşmeye iyi yönde etki edecektir. Sertleşme sorunu tedavisinde ağızdan alınan ilaçlarla tedaviye başlanmalı faydalı olmayan hastalara , penis içi enjeksiyon tedavisi, penise şok dalga tedavisi yöntemleride sırayla uygulanmalıdır. Bu tedavi seçeneklerine rağmen cinsel ilişki için yeterli sertlik sağlanamaz ise hastalara penis protez takılması planlanmalıdır. Hastanın yapılan tetkiklerde düşük testosteron seviyesi tespit edilip ilaçla tedavi edilmesi de sertleşmeye iyi yönde etki edecektir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Şeker hastalığı olan hastaların sertleşme sorunu ile karşılaşma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu sebeple;
1.Şeker ilaçlarını düzenli kullanmaları,
2.Egzersizlerini yapmaları,
3.Kilo kontrollarını sağlamaları,
4.Tansiyon değerlerini normal sınırlarda tutmaları,
5.Diyetlerine mutlaka uymaları gerekir.

Şeker hastalarının önerileri tam olarak uymaları sertleşme sorunu ile karşılaşma ihtimalini azaltacaktır.

Soru ve görüşleriniz için: muratceltik@mynet.com

En Çok Aranan Haberler