Dr. İnci Etikan, Diyabetle Güzel Yaşam Derneği'nce Gazi Sahnesi'nde diyabet (şeker hastalığı) hastalarına yönelik düzenlenen eğitim programında, "Diyabetin Böbreğe Verdiği Zararlar" konulu bir konferans verdi. Şeker hastalığının böbreklere zarar verdiğini belirten Dr. İnci Etikan, şeker hastalığının uzun sürede oluşan damar tıkayıcı etkisi ile gözlerin, sinir sisteminin, kalp damarlarının, bacak ve ayak damarlarının tıkanmasına neden olduğunu, böbrekte küçük damar yumağının yapısını bozduğunu söyledi.
Avrupa ülkeleri istatistiklerinde diyaliz programına başlayan hastaların yüzde 25'inin, Türkiye'de ise yüzde 15.8'inin şeker hastası olduğunu açıklayan Etikan, böbreğin başlıca görevlerinin vücudun atık maddeleri ile idrarı oluşturmak olduğunu, ayrıca böbreğin eritropeotin salgılayarak kemik iliğinde kan yapımını sağladığını ve D vitaminin kullanılır hale getirdiğini, kalsiyum fosfor dengesinde önemli rol oynadığını ifade etti. Etikan, "Yapısı bozulan böbrek, yüksek tansiyona sebep olur" dedi.
Şeker hastalığında kişi sigara içiyorsa, kan şekeri yüksek seyrediyorsa, tansiyon yüksekliği kontrolsüz ise, lipitler yüksekse ve genetik yatkınlığı varsa böbreklerin çok kısa sürede etkilenebileceğine dikkat çeken Etikan, "Şeker hastalığında börek bozukluğu 5 evrede gerçekleşir. 1. ve 2. evrelerde hastalık sinsi seyreder. Mikroalbuminüri 3. evrede tespit edilir. Bazen tip 2. diyabet tanısı konulduğu anda bile bu durum görülebilir. Bu evrede sıkı kan şekeri kontrolü, tansiyon, 120/80'i geçmemesi, lipitlerin düşürülmesi, proteinin azaltılması, sigaranın bırakılması, B vitamini alınması hastalığı geriletir. Bunların yapılmaması hastalığı evre 4'e götürür. Bu dönemde proteinürü vardır. Bir süre sonra üre yükselir. Ayni tedbirlerin alınması, insülin başlanması gereklidir. İlerleyen dönemlerde eritropoetin başlanmalı ve Hepatit B aşısı yapılmalıdır. Bunların tam uygulanmaması durumunda evre 5 kaçınılmazdır. Bu dönemde hayatın devamı için hemodiyaliz veya karın diyalizi mümkün olursa böbrek nakli gerekir" diye konuştu.
Diyabetlilerin sigara içmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. İnce Etikan, "Sigara ve trafik canavarı, eğitimle önlenemiyor. Neden önlenemiyor? Benim eşim makine yüksek mühendisi. Ancak 190 kilometre hızla kaza yaptı ve kolu kırıldı. Sigara da öyle. Bakıyorsunuz sigaranın zararlarını iyi bilen hekimler sigara içiyor. Bu da gösteriler ki, sigara ve trafik canavarının eğitim ile önlenmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.
(İHA)