HABER

Diyabetli hastalara uyarı

Uzmanlar, diyabetli hastaların ayak bakımlarının çok önemli olduğunu belirterek gerekli özenin gösterilmemesi durumunda, iyileşmeyen ülserler ve ayağın ya da bacağın kesilmesi gibi ciddi enfeksiyonlarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Diyabetli hastalara uyarı

Diyabetli hastaların uyması gereken kurallar hakkında bilgi veren Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Utaş, diyabetli hastalarda ayak bakımının son derece önemli olduğunu vurguladı. Utaş, bu hastalarda kaşıntı, deri kuruluğu ve mantar enfeksiyonlarının sık sık görüldüğünü belirtti. Diyabeti hastaların duyu kusurunun da olduğunu kaydeden Prof. Dr. Utaş, ayak bakımına dikkat edilmemesi durumunda uzun süre iyileşmeyen ülserler ve ayağın ya da bacağın kesilmesine kadar ilerleyebilecek ciddi enfeksiyonlar gelişebileceğini dile getirdi.

Utaş, diyabetli hastaların ayak bakımı konusunda "Özellikle ayak parmaklarının araları ve derinin basınca maruz kalan alanları her gün hasta tarafından kontrol edilmelidir. Hastanın göremediği bölgeleri ayna kullanarak kontrol etmesi uygun olur. Her gece su ve sabun ile ayakların yıkanması, parfümlü sabun ve losyonların kullanılmaması uygun olur. Ayakların yumuşak bir havluyla kurulanması, ayak parmaklarının aralarına özen gösterilmesi gerekir. Ayak tırnaklarının düz şekilde ve banyodan sonra yumuşakken kesilmesi uygundur. Banyodan sonra ayaklar ve bacaklar vazelin sürülerek yumuşatılmalıdır. Vazelin, geçirgen olmayan bir bariyer oluşturarak koruma sağlar" uyarılarını yaptı.

ÇORAP VE AYAKKABI TERCİHİ ÖNEMLİ

Prof Dr. Utaş, çorap ve ayakkabının hastanın bakımı açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak "Yumuşak, sıkmayan, dikişsiz, tercihen yün veya pamuklu çorapların giyilmesi gerekir. Çorapların kırışık olmaması ve ayak üzerinde iz bırakmaması önemlidir. Asla çıplak ayakla yürünmemeli, ayakkabılar sık sık değiştirilmelidir. Yeni ayakkabılar günde 1-2 saat giyilmeli, çıkarıldıktan sonra basınç noktalarında kızarıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uygun en ve boyda ayakkabıların giyilmesi gereklidir. Uygun olmayan ayakkabıların sürtünmesi ve basınç sonucu, ayakta ülserler gelişmektedir. Diyabetli hastalar duyu kusuru yüzünden ayakkabı içine giren küçük taş ve cam parçalarını hissetmeyebilir. Bu nedenle ayakkabılarının içinin ve dişinin her gün giymeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uygun ve kısa adımlar ile yürünmeli, ayaklar kontrol edilmeden uzun mesafeli yürüyüşler yapılmamalıdır. Nasırlar kesilmemelidir. Nasırlar basınç sonucu geliştiğinden, giyilen ayakkabıların düzeltilmesi gerekmektedir. Ayaktaki ülser iyileştikten sonra iyileşen alanı basınçtan zorlanmadan korumak için daima çorap giyilmelidir. Bacak ve ayakları ısıtmak için sıcak şişeler, elektrikli yastıklar vb. araçların kullanılmaması gerekmektedir" diye konuştu.

(İHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler