Doç. Dr. Çolak, "Gebelik heyecan verici ama aynı zamanda özveri isteyen bir süreçtir. Diyabetli anne, bebeği için yaşam tarzını değiştirmeyi göze almalıdır. Özellikle diyabetli kadınlarda sigara son derece zararlıdır ve yalnızca anneyi değil, bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Bebek sahibi olmayı planlayan diyabetli, vakit geçirmeden sigara içmeye son vermelidir. Alkol alımı da bebek için çok zararlıdır. Anne, kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Anne olmak isteyen bir diyabetli, bu düşüncesini mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır. Hamilelik sırasında diyabetli birey endokrinolog, diyet uzmanı ve kadın doğum uzmanı tarafından çok yakın bir takip ve tedavi programına alınmalı, hamilelik süresince şekerinin hedeflenen düzeylerde tutulması sağlanmalı, doğum anından itibaren de çocuk hastalıkları doktoru, çocuğu yakın takibe almalıdır. Özellikle son 3 ayında daha belirgin olmak üzere, tüm gebelik süresince vücut tarafından üretilen hormonlar ve enerji gereksinimindeki artış nedeniyle vücudun insülin gereksinimi artar. Bu dönemde diyabetli annede şeker hastalığına bağlı olarak gözlerin, böbreklerin ve kalbin hasar görmesi hızlanır, doğum sırasında karşılaşılabilecek sorunlar biraz daha artar ve bu anneler çoğu kez sezaryenle doğum yapar. Bebek açısından en büyük riskler ise bu bebeklerde doğuştan bazı sakatlıkların ortaya çıkabilmesi ve bunların birkaç organda olabilmesi, doğum sırasında bu bebeklerde ağır kan şekeri düşüklüğü, solunum bozuklukları ve çok iri doğmaları sonucu bebek ölümlerinin normallere oranla 3 misli fazla olmasıdır" dedi.
Doç. Dr. Ramis Çolak, gebeliğin fizyolojisi gereği bazı hormonların gebelikte bebeğin gelişimi için normalden daha fazla salgılandığını ve bu hormonların salgılanmasının kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu ifade ederek, bu etkinin özellikle gebeliğin 24. haftasından sonra hızlanarak arttığını söyledi.
"Anne adaylarının gebelikte ortaya çıkan diyabet hakkında gebelik öncesinde ve gebelik süresince bilgilendirilmesi, düzenli ve dikkatli izlenmesi gerekir" diyen Doç. Dr. Çolak,Gebelikte çıkan diyabet, yani tıp dilinde 'Gestasyonel Diyabet' ilk defa gebelik sırasında saptanmış kan şekeri yüksekliğidir. Gestasyonel diyabetli bir annede amaç, açlık kan şekerini 90 mg/dl, yemekten 2 saat sonraki tokluk şekerini ise 120 mg/dl'nin altında seyretmesini sağlamaktadır. Bu amaçla, kişiye önce özel bir beslenme planı uygulanır ve kan şekeri bir hafta boyunca izlenir. Eğer bu süre içinde şeker değerleri belirtilerin üzerine çıkıyorsa, hemen insülin tedavisine başlanmalıdır. Bu dönemde anne mutlaka bir şeker ölçme cihazı almalı ve kan şekerinin her öğünden önce, öğünlerden 2 saat sonra ve yatarken olmak üzere günde 7 defa ölçmelidir. Ölçüm sıklığı haftada en az 2 gün olmalıdır. Ölçülen değerler bir günlüğe kaydedilmelidir. Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimi için bu önlemlerin alınması gerekir." dedi.
Doç. Dr. Ramis Çolak, ayrıca erken hamilelikte kan şekeri düzeyi ne kadar iyi kontrol edilirse, fetusun normal gelişme şansının o kadar yüksek olacağının da altını çizerek, bu nedenle en iyi sonucu alabilmek için diyabetli kadınların hamile kalmadan önce mutlaka bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)