Son 2 ayda ilçede meydana gelen 6'ncı intihar vakasıyla ilgili olarak Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, ergenlik çağındaki kız ve erkek çocuklara yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmasını istedi.
Olay 21 Ağustos günü Diyadin'e bağlı Yeniçadır Köyü'nde meydana geldi. Anne ve babası küçük yaşta ölen Sözdar Ç., birlikte yaşadığı dedesi Alican Ç.’nin tarlaya gitmesi üzerine evde yalnız kaldı. Dedesine ait ruhsatlı av tüfeğini çenesinin altına dayayan genç kız, tetiğe basarak yaşamına son verdi. Tarladan dönen dede Alican Ç.’nin bulduğu genç kızın cansız bedeni, olay yerine çağrılan jandarma ekiplerince önce Diyadin Devlet Hastanesi ardından da otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Olayla ilgili bir açıklama yapan BDP’li Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, “İlçemizde son iki ayda 6 kadın ve kız çeşitli nedenlerden dolayı intihar etti. Bu olaylar ilçe halkını derinden yaralamakta. İlçe merkezinde ve köylerde ergenlik çağındaki kız ve erkek çocuklarına yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır. Slaytlar hazırlanarak feodal yapıdan kurtulmak için gençlerimiz mutlaka bilgilendirilmelidir” diye konuştu.
**BATMAN'DAKİ İNTİHARLAR UNUTULMADI**
İntihar oranı Türkiye'nin iki katına ulaşan Batman'daki intihar vakalarını Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu incelemişti. İnceleme sonunda Batman'daki intiharlar içinde kadınların oranının yüzde 75'i bulduğu, kumalığın da intihar nedeni olduğu belirtilmişti. İntihar nedenleri arasında psikolojik sorunların yanısıra ekonomik ve toplumsal sorunlar gösterilmişti.
Batman'daki intihar ve intihar girişimlerinin Emniyet Müdürlüğü ve jandarma komutanlığındaki dosyalara göre değerlendirildiğine işaret edilen raporda, 6 yıllık süreçte intihar eden ve intihar girişiminde bulunan 191 kişinin saptandığı kaydedildi. Raporda, şöyle denilmişti:
''1995 ve 2000 yılları arasında Batman kırsal kesimi dahil 28 intihar vakası gerçekleşmiştir. 1995 yılındaki intiharlar ile 1999 ve 2000 yıllarındaki intiharlar arasındaki artış yüzde 250 civarında olmuştur. 1999 yılına kadar intihar oranı, Türkiye ortalamasından çok belirgin bir biçimde sapmamıştır. Artma eğilimi, 1998 ile 1999 yıllarıarasında görülmektedir. Bir başka deyişle; 1995 yılında binde 2.15 ile4.5 civarında seyreden intihar oranı, 1999 ve 2000 yıllarında binde 6.3 oranına kadar çıkmıştır. Bu oran, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katıdır. Bu rakamlarla sorunun aslında geçtiğimiz yıl dikkat çekici boyutlara ulaşmış olduğudur.''