YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyanet Çalışanları Hak Ettiği Değeri Görmek İstiyor

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Diyanet-Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının sorunları ve beklentilerine yönelik bir anket yaptı....

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Diyanet-Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının sorunları ve beklentilerine yönelik bir anket yaptı. Yapılan ankette, çalışanların karşılaştığı en büyük sorunun hak ettikleri değeri görmemek olduğu ortaya çıktı. Diyanet çalışanlarının karşılaştıkları ikinci büyük sorun ise, atama ve tayin-terfilerde liyakatın esas alınmaması oldu.

Diyanet-Sen'in 'Diyanet İşleri Başkanlığı Çalışanlarının Sorunları ve Beklentileri Araştırması'nın sonuçları, Genel Başkan Mehmet Bayraktutar tarafından düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. İçinde bulundukları haftanın Camiler ve Din Görevlileri Haftası olduğunu hatırlatan Bayraktutar, bu önemli haftada kurum çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek, çözüm önerilerini de paylaşmak istediklerini kaydetti. Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, kurum çalışanlarının sorunlarının çözümünün verimliliği artıracağını belirterek, "Kurum çalışanları hak ettiği değeri görmelidir. Tayin ve terfilerde liyakat gözetilmiyorsa, bu sorun çözülmeli; böyle bir durum olmadığı halde, çalışanlarda bir şüphe oluşmuşsa da bu tereddüt şeffaf uygulamalarla giderilmelidir" şeklinde konuştu.

Basın toplantısına katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, 5 yıl önce bu araştırma yapılsa ters bir tablo ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Gündoğdu, ankete göre Diyanet çalışanlarının en büyük sorununun hafta sonu ve senelik izin kullanması olarak görüldüğünü söyledi. Sendikanın çalışanların sorunlarının büyük bir kısmını çözdüğünü belirten Gündoğdu, “Diyanet’e sendikayı sokmak istemiyorlardı, bugün bakıyoruz, büyük bir kısmı sendika üyesi. Yine bu üyelerin büyük bir kısmı, sendikadan hizmet aldığını söylüyor. Ders ücretleri, izin hakları, seyyanen zamlar, teşkilat yasası gibi kazanımlarda en büyük pay Memur-Sen’indir. Diyanet-Sen, üyelerine ve hizmet kolu çalışanlarına verdiği sözleri tutmuştur” dedi.

Gündoğdu, dinin öğrenilmesinin, Kur’an öğrenilmesinin yasaklandığı zamanda Diyanet-Sen’in konuştuğunu kaydederek, teşkilattaki yanlış uygulamalara karşı çıkan bir sesin bulunduğunu ifade etti. Gündoğdu, konuşmasının sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı’na seslenerek, Diyanet-Sen’in bir paydaş olduğunu, paydaşların önerilerinden faydalanılması gerektiğini ve seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinin öğretilmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tecrübesinin Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşması çağrısında bulundu.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar'ın yaptıkları anketle ilgili katılımcılarla paylaştığı bazı sonuçlar şöyle:

“Çalışanların büyük çoğunluğu imam, hatip ve müezzin kayyım. Araştırmaya katılanların üçte ikilik kısmı (yüzde 64,9) camilerde, yüzde 7,5’i il müftülüklerinde, yüzde 12,6’sı ilçe müftülüklerinde, yüzde 3,4’ü merkez teşkilatında ve yüzde 11,6’sı Kur’an kurslarında çalışıyor. En fazla sayıdaki çalışan ise imam, hatip ve müezzin-kayyım. Çalışanların yüzde 90’ının evli, büyük bir çoğunluğunun (yüzde 83,2) 2 bin TL ve altında ücret aldığı, her iki Diyanet çalışanından birinin (yüzde 49,4) 2 yıllık üniversite mezunu olduğu, 4 yıllık üniversite mezunu olanların oranının yüzde 24, yüksek lisans veya doktora yapanların oranının ise yüzde 2,4 olduğu tespit edildi. Araştırmaya katılan Diyanet çalışanlarının yüzde 71,6’sı sendika üyeliğinin olduğunu dile getirirken, yüzde 28,4’ü herhangi bir sendikaya üye olmadığını ifade etti. Yine araştırmaya katılan ve sendika üyesi olan Diyanet çalışanlarının yüzde 75’i sendika hizmetlerinden yararlandığını söyledi. Çalışanlar, hak ettikleri değeri görmediğini düşünüyor. Diyanet’teki kadın çalışanların yüzde 22,1'i, erkek çalışanların ise yüzde 31'i çalışana hak ettiği değerin verilmediğini düşünüyor. Ankete katılan her üç Diyanet çalışanından ikisi (yüzde 65,4) kurumundan memnun olduğunu ifade ederken, yüzde 30,4’ü kısmen memnun olduğunu ve yüzde 4,2’si memnun olmadığını söylüyor. Memnun olmayanların en önemli sebebi ise atama ve nakillerde yapılan haksızlıklar (yüzde 26,2). Her iki kişiden biri (yüzde 51,7) çalışmaktan dolayı aile içinde ve çevresinde; haftalık, yıllık ve bayram izinlerini rahatlıkla kullanamaması nedeniyle çevresiyle ilişkisinin giderek zayıfladığını dile getiriyor. Araştırmaya katılan cami çalışanlarının yüzde 81,3’ü işinden memnun olduğunu ifade ederken, yüzde 18’i kısmen memnun olduğunu, yüzde 0,7’si ise memnun olmadığını dile getirdi.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler