Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin imarının, en az inşası kadar önemli olduğunu söyledi. Görmez, camilerin imarı meselesini "Camiler sadece bizim ibadet mekânlarımız değil, aynı zamanda birlik yerlerimizdir. Kardeşliğimizi pekiştirmek için bir araya geliyoruz. Camiler bizim bilgi mekânımız. Rabbimizi, Peygamberimizi, dinimizi, imanımızı, dünyamızı ve ahretimizi öğreniyoruz. Mabetler sevgi mekanlarımız. Birbirimizi sevmeyi, varlığı, tabiatı, kâinatı sevmeyi orada öğreniyoruz. Camiler aynı zamanda bizim bağımsızlık simgemiz." sözleriyle açıkladı.
Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılmak üzere Adana’ya gelen Görmez, Sarıçam Merkez Camii Külliyesi’nin temel atma törenine katıldı. Görmez, buradaki konuşmasında Kur’an–ı Kerim’de insanın yaradılış gayesini anlatan pek çok ayetin varlığına işaret etti. Cenab–ı Hakk’ın Yüce Kitabında 'Allah sizi topraktan yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi.' dediğini hatırlatan Görmez, yeryüzünü imar etmenin bina yapmak, gökdelen dikmek anlamına gelmediğini kaydetti. Yeryüzünü imar etmeye önce insanların kalplerini ve yüreklerini imar etmekle başlamak gerektiğinin altını çizen Görmez, “Onun için az önce okunan Kur’an-ı Kerim ayeti de buna dikkat çeker ve ‘Yeryüzünde mescitleri ancak ahiret gününe, dosdoğru namaz kılanlar ve Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmayanlar imar edebilir. Kur’an, cami ve mescitleri imar etmekten söz ediyor, inşa etmekten bahsetmiyor. Biraz sonra buraya harç koyarak camiyi inşa etmeye başlayacağız. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'nın manevi ve Adanalı hayırseverlerin maddi desteğiyle inşasını bitireceğiz.” şeklinde konuştu.
Cami inşaatı bitirildikten sonra asıl iş olan imar faaliyetlerinin başlayacağını ifade eden Görmez, çocuk, genç, yaşlı tüm aile bireylerinin buraya gelerek mamur etmeleriyle bu amacın gerçekleşmiş olacağını dile getirdi. Görmez, şöyle devam etti: “Onun için camilerin imarı en az inşası kadar önemli. Hatta daha değerli. Çünkü inşa bittikten sonra mühim olan imar etmektir. Camiler sadece bizim ibadet mekânlarımız değil, aynı zamanda birlik yerlerimizdir. Biz yüreklerimizi, kalplerimizi burada birleştiririz. Aslında inancımıza göre yeryüzü bize mescit kılınmıştır ve temiz olan bütün toprağın üzerine biz secde edebiliriz. İbadetle birlikte yüreklerimizi, kalplerimizi birleştirip, saflarımızı sık ve düzgün tutuyoruz. Kardeşliğimizi pekiştirmek için bir araya geliyoruz. Camiler bizim bilgi mekânımız. Rabbimizi, Peygamberimizi, dinimizi, imanımızı, dünyamızı ve ahretimizi öğreniyoruz. Mabetler sevgi mekanlarımız. Birbirimizi sevmeyi, varlığı, tabiatı, kâinatı sevmeyi orada öğreniyoruz. Camiler aynı zamanda bizim bağımsızlık simgemiz. Yeryüzünde camiyi, ezanı mabedi İstiklal Marşına yerleştirmiş nadir milletlerden birisisiyiz.”
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da dinin bir ihtiyaç, Diyanet hizmetlerinin de toplumun manevi kalkınması için önemli olduğunu vurguladı. Din doğru kanallardan sağlanamadığı takdirde ister istemez yanlış yollardan telafi edilmeye başlanacağını anlatan Coş, “Hepimizin suya ihtiyacı var. Eğer belediye sağlıklı su hizmeti getirmezse, herkes elindeki kapla bulduğu çeşmeden ihtiyacını karşılar. Bu suyun temiz olup olmadığına bakılmaz. Diyanet hizmetleri de böyledir. Eğer güvenli kaynaklardan temin edilmediği zaman, insanlar güvenirliği tartışılabilecek alanlardan bunu gidermeye çalışır. Bu hizmetlerin topluma en güzel ve doğru şekilde ulaştırılması lazım.” açıklamasını yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vali Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sarıçam Kaymakamı Ali Taşkın Balaban, İl Müftüsü Arif Gökce ve diğer katılımcılar yapılan dualar eşliğinde külliyenin temelini attı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz