FETÖ lideri Fetullah Gülen hakkında 2001 yılında dönemin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne gönderilen 245 evrakın bulunamadığı iddia edildi.
Evrakların kaybolduğu 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu’nun talebi üzerine ortaya çıktı. Darbe Komisyonu Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazarak FETÖ elebaşı Gülen’in özlük dosyasını istedi.
EVRAKLAR GİTTİ AMA DÖNMEDİ
Bu talep doğrultusunda Gülen hakkındaki dosyaları çıkaran Diyanet daha önce bir mahkemenin talebi üzerine gönderdiği evrakların gelmediğini tespit etti. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, 6 Ocak 2017’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Acil koduyla gönderilen yazıda yapılan bir soruşturma için Çanakkale Merkez Vaizi iken 20 Mart 1981’de istifa eden Fetullah Gülen’e ait dosyadaki tüm bilgi ve belgelerin Ankara 2 Nolu DGM’ye gönderildiği, ancak geri iade edilmediği belirtildi. Diyanet, söz konusu 245 evrakın acilen Başkanlığa gönderilmesini talep etti.
MAHKEME YARDIM İSTEDİ
Gazete Duvar'ın haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebine 10 gün sonra 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi yanıt verdi. Yanıtta söz konusu dava dosyasının 30 klasör olduğu, yapılan ön incelemede bulunamadığı belirtildi. Mahkeme, iş yoğunluğu, personel yetersizliği ve dava dosyasının UYAP sisteminde bulunmaması nedeniyle yardım istedi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu işlem için personel görevlendirmesini talep etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu talebi hemen yerine getirdi. 24 Ocak 2017 tarihinde bu inceleme için 2 personel görevlendirdi. Görevliler nahkemedeki 30 klasör içinde inceleme yaptı. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30 Ocak 2001 tarih 643 sayılı yazısı ekinde gönderdiği 245 evrakı bulamadı. Evrakın bulunamaması üzerine görevliler bu durumu tutanak altına alarak hem mahkemeye hem de Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderdi.
GÜLEN’E PSİKİYATRİ SERVİSİNDEN REÇETE
Meclis’e ulaşan dosyalara göre Gülen, Mart 1981’de Çanakkale Müftülüğünde çalışırken talep ettiği izin verilmeyince görevinden istifa etti. 4 yıldır devam eden kalp rahatsızlığı bulunduğunu söyleyen Gülen istifa dilekçesinde, “Vazife almadan maaş almak beni izaç ettiğinden istifamın kabulünü arz ederim” dedi. Gülen’in özlük dosyasında Vakıf Guraba Hastanesi’nden koroner yetmezliği raporu ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri kürsüsünden alınmış bir reçete yer aldı.
MİLLİ GÖRÜŞ İÇİN YURT DIŞINA GİTTİ
15 Kasım 1977 tarihli Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Devlet Bakanlığı ile yazışmasına göre, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı, Almanya’daki vatandaşları dini konularda aydınlatmak için o sırada Bornova vaizi olan Gülen’in görevlendirilmesini istedi. Gülen’in masraflarını karşılayacağını duyuran teşkilat bir de uçak bileti gönderdi. Diyanet bu talebi olumlu karşıladığını, 1 aylığına yurt dışı görevlendirilmesinin onaylanmasını istedi.