Diyanet İşleri Başkanlığı görevini 7 yıldır yürüten Prof. Ali Bardakoğlu görevden alındı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Diyanet’in yapısında radikal değişiklikler gerçekleşecek. Bu tasarruf bu çerçevede gerçekleşti” dedi.
[
****](https://www.mynet.com/bardakoglu-veda-etti-110100541224 )
Bardakoğlu yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Kasım ayında ayrılamak istediğini Bakan Çelik'e söylediğini ancak yapılacak bazı işler nedeniyle bugüne kadar beklediğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 7 yıldır yürüttüğü Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alındı. Bardakoğlu’nun yerine kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Prof. Dr. Mehmet Görmez atandı. Diyanet’teki görev değişimi bugün düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. Son dönemde “türban” ve “kurban” kesimi konularında yaptığı çıkışlarla dikkati çeken Bardakoğlu, en son “Atatürk’ün gösterdiği önemi kimseden görmedik” açıklamasında bulunmuştu.
28 Mayıs 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na atanan Bardakoğlu, dün itibariyle görevinden alındı. Bardakoğlu’nun görevden alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi dün elden dolaştırılarak tamamlandı. Bardakoğlu’nun görevi yeni yasaya göre 13 Ocak 2011 tarihinde sona eriyordu.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, görevden alma kararına ilişkin olarak, “Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası daha yeni TBMM’den geçerek yasalaştı. Yıllar sonra Diyanet teşkilatının yapısında radikal değişiklikler gerçekleşecek. Bir sürü bağlantılı atamalar yapılacak. Bu tasarruf bu çerçevede gerçekleşti” diye konuştu.
Çelik, “Bardakoğlu’nun son dönemde yaptığı açıklamalar ile şimşekleri üzerine çektiği ve sizinle tartıştığı yönünde kamuoyunda yansıyan bilgiler var doğru mu?” sorusuna ise, “Hayır kesinlikle sözkonusu değil. Kendisi görevinin başında tek bir yanlış adım atmamış bir insan. Ona karşı benim açımdan da bir saygısızlık işlenmemiştir. Kendisiyle anlaşamadığım iddiaları doğru değil, kaldı ki konuyu kendisi açtı” yanıtını verdi.
Görmez atandı
Çelik, Bardakoğlu’nun yerine yine kurumu çok iyi tanıyan Görmez’in Diyanet İşleri Başkanlığı’na atandığını belirtirken, “Sayın Görmez’in de din alanındaki yetkinliği biliniyor. Hem uluslararası alanda hem Türkiye’de çalışmalarıyla iyi bir isim” diye konuştu.
Bardakoğlu ise görev süresinin yeni yasaya göre 13 Ocak 2011’de sona ereceğini anımsatarak, hiçbir görevin daim olmadığını kaydetti. Bardakoğlu’nun devir-teslim töreninin ardından İstanbul’a yerleşeceği ve üniversite hocalığına döneceği öğrenildi.
ÇARPICI AÇIKLAMALARIN ODAĞI
‘Türban dine giriş şartı değil’ demişti
Marmara Üniversitesi Dekan Yardımcılığı görevini yürütürken 28 Mayıs 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na getirilen Bardakoğlu, “İslam’da reform” tartışmaları ve yaptığı çarpıcı açıklamalarıyla dikkati çekti. Bardakoğlu, “türban” konusunda tartışma yaratan açıklamalar yapmış ve “bir kadının başını örtüp örtmemesi onun Müslümanlığa giriş şartı olarak hiçbir zaman algılanmamış sadece kendi dindarlığının bir tercihi olarak görülmüştür” ifadelerini kullanmıştı.
‘Diyanet’e sorulmamalı’
Bardakoğlu, 5 Kasım’da Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği en son röportajında türban başta olmak üzere bir yasa düzenlemesi yapılırken, “‘Bir konuda yasal düzenleme yapacağız, Diyanet’in görüşü nedir’ demek, laiklik ilkesine aykırıdır. Biz dinin doğru bilgisini söylemekle görevliyiz örneğin alkol kullanmak günahtır, ister araba kullanırken kullansın, ister dağbaşında. İçkinin hangi durumlarda suç olacağı siyasetin işidir” demişti.
Atatürk’ün Diyanet’e verdiği önemi çarpıcı bir ifadeyle dile getiren Bardakoğlu, “Ben bugüne kadar hiçbir resepsiyona katılmadım. Şu sebeple katılmıyorum; rahmetli Atatürk’ün Cumhuriyeti kurarken Diyanet İşleri Başkanlığı’na verdiği önemi ve itibarı bugüne kadar hiçbir zaman göremedik. Onun için iyi giyimliler arasında sırada yürüyen bir kişi olmayı ben kurumuma ve konumuma karşı bir haksızlık olarak gördüğümden bu tip devlet protokollerine pek iştirak etmiyorum” demişti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmaması ile alevlenen “tokalaşma” tartışmasıyla ilgili olarak da Bardakoğlu, “Ben şahsen elini uzatan hanımefendilerin elini sıkmakta bir beis görmüyorum. Tokalaşmanın haram olduğunu bildiren açık bir dini metin bulunmamaktadır” diye konuşmuştu.
Sezer’in istediği isimdi
Bardakoğlu, 28 Mayıs 2003’te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından başkanlık görevine atanmıştı. Sezer, hükümet tarafından kendisine gönderilen Prof. İbrahim Kafi Dönmez’in kararnamesini onaylamamış; hükümet Sezer’in vetosu üzerine Bardakoğlu’nun ismini Köşk’e göndermek zorunda kalmıştı. Bardakoğlu Ak Parti hükümetiyle her zaman ‘mesafeli’ bir ilişki izledi. Hükümetin özellikle Kürt açılımı sürecinde istediği “Kürtçe vaaz ve hutbeye resmen izin verilmesi” yönündeki taleplerine, “Zihinlerdeki parçalanmayı daha da arttırır. Vaaz ve hutbenin Kürtçe okunması, sorunun çözümünde başvurulacak belki de en son yollardan biridir” gerekçesiyle geçit vermemişti.
Alevi açılımında ters düştü
Hükümetle arasındaki bir başka gerilim konusu ise Alevi açılımı sürecinde oldu; hükümetin açılım sürecinde izlediği yolu eleştirdi. Sık sık “Atatürk’e ve Diyanet’in bir cumhuriyet kurumu olduğu değerlendirmesine” atıf yapan Bardakoğlu, özellikle kadın hakları konusunda geleneksel İslam anlayışının aksine çağdaş adımlar attı. Bardakoğlu, zaman zaman CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’la da bir araya geldi. Sezer’in atadığı bürokratlar arasında ‘En iyisi’ olarak değerlendirilen Bardakoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdroğlu’nu da geçtiğimiz günlerde Diyanet’te ağırlamıştı.
Bardakoğlu, Katolik Dünyasının Ruhani Lideri Papa XVI. Benedikt’in Türkiye ziyareti sırasında gösterdiği tavırla da saygınlık kazandı. Papa’nın Vatikan Büyükelçiliği’nde görüşme önerisini, “Sizinle ancak Diyanet’e gelirseniz görüşürüm” sözleriyle geri çevirmiş; Papa, Bardakoğlu’nun önerisini kabul ederek; Diyanet’e gelmişti.
PROF.DR. GÖRMEZ KİMDİR?
Prof.Dr. Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı.
Bir yandan yüksek öğrenimini sürdüren Prof.Dr. Görmez, diğer yandan önce Kırıkkale'de Kuran kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.
1994'te ''Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu'' adlı teziyle doktorasını bitirdi. Sözkonusu doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı. 1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi.
Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev alan Prof.Dr. Görmez, 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de bulundu. 1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001–2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde dersler verdi.
Prof.Dr. Görmez, 13 Ağustos 2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Görmez, evli ve üç çocuk babası olup, Arapça ve İngilizce biliyor.