Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadroya almak için açtığı 'mele' (molla-imam) sınavına Diyarbakır’da rekor katılım oldu. Diyarbakır’da 70’i imam hatip, 12’si Kur’an Kursu öğreticisi olmak üzere 82 kişilik kadro için başvuran 559 kişinin katıldığı sınav başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurduğu 2 komisyon Diyarbakır Müftülüğü'nde 'mele'leri sınava tabi tutuyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren müftülüğe gelen 'mele'ler, mutlu olduklarını kaydederek, “Biz hep halkın huzur ve refahı için vardık bu durum bundan sonra da böyle olacak.” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 200’ü Kur’an kursu öğreticisi, 800’ü de imam hatip olmak üzere toplam bin 'mele' kadrosu açtığını duyurması üzerine Güneydoğu’da müftülüklere büyük bir başvuru yapılmıştı. İki gün önce başlayan sınavlara giren 'mele'lere sınavda Kur’an-ı Kerim okuma anlama ve tefsir konusunda değerlendirme, Arapçayı okuma, anlama ve yazma ile klasik dini eserleri okuyup anlama yönünden sorular soruldu. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için en az 70 puan almak gerekiyor. Sınav komisyonda, il ve ilçe müftüleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu Üyeleri yer aldı. 21 Mayıs tarihine kadar sürecek olan sınavların ardından yapılacak değerlendirmelerin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sonuçlar açıklanacak.
Yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilim ve irfan yuvaları olarak hizmet eden medreselerde yetişen 'mele'lerden Mehmet Acar, yıllarını medreseye verdiğini ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. Yıllardır kendilerini kötü göstermeye çalışanların olduğunu ifade eden Acar, “Şimdiye kadar medreselere hiç önem verilmemişti. Hatta bazı zamanlar bizleri hedef olarak bile gösterdiler. Ama şükürler olsun ki artık bize önem veren birileri var. Allah onlardan razı olsun” diyerek mutluluğunu paylaştı.
“DİNİ DEĞER KABUL EDENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN”
14 yıl boyunca medreselerde ilim okuduğunu ve Türkçe’yi hiç bilmediğini kaydeden Fesih Çaçan, “Ben kendimi hizmete adadım, doymuşum doymamışım giymişim giymemişim önemli değil, ama bizi anlamaları çok önemlidir. Gerçekten 9–10 kişilik nüfusun geçimimiz olmuyordu. Vatandaşların verdikleriyle geçinmeye çalışıyoruz. Türkçem hiç iyi değil, ama Arapçam çok çok iyi, bundan da şikâyetçi değilim. Bizlere böyle bir imkân sağlanmasından ötürü Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı'mıza ve dini değer kabul edip din görevlilerini de değerli görenlere Allah razı olsun diyorum.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz