ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'de alkollü içki üretimi ve tüketimi ile ilgili ilginç araştırmasında içki bayilerine "Gazoz" satmalarını tavsiye etti.
İslamiyetin içki içmek kadar ticaretini de yasakladığını belirten araştırmada, TEKEL'in 2003 yılında 207 milyar lira kar etmesine karşılık alkol nedeniyle meydana gelen kazalarda milyarlarca liralık zarar edildiği kaydedildi. Araştırmada ayrıca, Türkiye'deki içki üretimi ve tüketiminde patlama yaşandığı belirtilerek, alkolizme giden yolun biradan geçtiği uyarısı yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan 'Diyanet' isimli degide, 'Türkiye'de alkollü içki imalatı ve neticileri' konulu araştırmaya yer verildi. Araştırma sonuçlarına göre, 2004 yılı rakamları ile Türkiye'de günde yaklaşık 2.19 milyon litre içki tüketiliyor ve her gün içkiye asgari 5.134 trilyon lira para harcanıyor. Araştırmada, "Bu paranın et, süt, yumurta, peynir gibi zaruri ihtiyaçlara sarf edilmesinin insanlığımızın sağlığı açısından ne kadar önemli olduğu açıktır" görüşü dile getirildi.
Diyanet dergisinde, Türkiye'de toplam alkollü içki imalatının yüzde 92.5'ini biranın oluşturduğu ve bunun içkiye harcanan toplam paranın yüzde 47.5'ine denk geldiği belirtiliyor. Gençler arasında içki kulananların yüzde 85'inin bira içtiği, alkol alanların arasında yapılan araştırmada da, bunların yüzde 85'inin içkiye ilk bira ile başladıkları, zamanla daha yüksek dereceli alkollü içkilere yöneldikleri tespitine yer veriliyor. 2004 yılında Türkiye'deki toplam bira imalatı olan 740 milyon litrenin yüzde 99.8'i, yani 738 milyon litresinin özel sektör tarafından üretildiğine dikkat çeken araştırmada, "Devlet sektörünün imalattaki hissesi devede kulak bile değildir" ifadesine yer verildi.
Diyanet dergisinde, helal kazancın yolları ise şöyle anlatılıyor:
"Bira alkolizme giden merdivenin ilk ve tehlikeli basamağıdır. Binlerce zararı olan ve içilmesi gibi, ticareti de yüce dinimizce haram edlmiş olan içkiye karşılık hiç mi helal kazanç yolu yok? Her türlü gazozlar, memba suları, meyva suları, süt ve ayran. Pastanelerde açık satılan ayran, limonata, çay vs. gibi içeceklere bir de yaz boyu satılan dondurmaların satışını eklersek içki satış rakamının bir misli olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir sanayi mamulü dahil etmediğimiz halde sadece su, süt, ayran satışları dahi içki satışlarının değerini buluyor. İşte bereketli, helal ve meşru kazan yollarından birisi.."
Diyanetin hazırladığı arıştırmada, son yıllarda artan boşanmaların en önemli ve birinci sebebi olarak içki gösterilerek, "Her yıl sadece bir tek aile bile içkiden parçalanıyor olsa, içkiden gelen paranın kar sayılmaması lazım gelir" denildi. Alkolün neden olduğu trafik kazaları ve bunun sonucu meydana gelen ekonomik kayba dikkat çeken araştırmadan ilginç uyarılar ise şöyle:
"İçki satarak kendi vatandaşınızı hasta ediyorsunuz. Sarhoşluğun neden olduğu kazalarda sakat kalmasına, hatta ölümüne yol açıyorsunuz. Bunlardan başka sarhoşluğun evdeki huzuru bozduğu, binlerce yuvanın yıkılmasına sebep olduğu, cinayetlerin önemli bir kısmının sarhoşken işlendiği düşünülürse meselenin ne kadar geniş bir çerçevesi olduğu anlaşılır. Satılan her damla içki kar değil, memleketimiz ve insanımız için zarardır. TEKEL, 2003 yılında 207 milyar kar etmiştir. Trakif kazalarının en insaflı bir tahminle dörtte, hatta beşte birinin sarhoşluttan geldiğini kabul etsek bile sadece trafik kazalarının maliyeti, içkiden geldiği zannedilen karı silip süpürmektedir. Kaldı ki sarhoşluk tren kazalarına, uçak kazalarına, iş kazalarına yol açmaktadır."
Diyanet dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin nüfusu 17 milyon iken toplam içki imalatı 16 milyon litre civarında idi. Buna göre, içki tüketimi artan nüfusa paralel olarak artsaydı bugün 72 milyon nüfusa karşılık 70 milyon içki imalatı yapılması gerekirdi. Ancak 2004 yılında toplam içki imalatı 740 milyon litre gerçekleşti. Araştırmada yapılan değerlendirmede, "İçki tüketimi patlama şeklinde artmış, 12 misli çoğalmıştır. Dünya ortalamısında içki tüketinini artışı ortalama 1.5 mislidir. Türkiye'deki böylesine tehlikeli bir üretim artışı, herhalde bir Türk vatandaşını düşündürmelidir" denildi.
Diyanet'in arıştarmasında Türkiye'de 2004 yılında içki imalatı ve bu içkilere ödenen miktara da yer verildi. Geçen yıl Türk insanı 800 milyon litre içki tüketirken bunun karşılığında 1 katrilyon 870 trilyon lira para ödedi. Buna göre içki imalatı ve ödenen para şöyle:
"Bira: 740 milyon litre - 890 trilyon lira, Rakı: 34 milyon litre - 813 trilyon lira, Şarap: 19 milyon litre - 43 trilyon lira, Votka: 3 milyon litre - 72 trilyon lira, Cin: 1 milyon litre - 27 trilyon lira, Likör:540 bin litre - 9 trilyon lira, Kanyak: 738 bin litre - 16 trilyon lira, Viski: 40 bin litre - 1 trilyon lira olmak üzere toplam: 800 milyon litre - 1 katrilyon 870 trilyon lira...."