YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır Ve Çevre İllerde 2 Ayda Damdan Düşen 4 Kişi Öldü, 345 Kişi Yaralandı

Diyarbakır ve çevre illerde, sıcakların artmasıyla birlikte evlerinin damlarında korunaksız yatan 4 kişi düşme sonucu...

Diyarbakır Ve Çevre İllerde 2 Ayda Damdan Düşen 4 Kişi Öldü, 345 Kişi Yaralandı

Diyarbakır ve çevre illerde, sıcakların artmasıyla birlikte evlerinin damlarında korunaksız yatan 4 kişi düşme sonucu öldü, 345 kişi ise yaralandı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Dr. Sait Alan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yaz mevsimi ile birlikte alışıla gelen geleneklerin tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Bölgede artan hava sıcaklığı ile birlikte evin içerisinden daha serin olan damlarda yatma alışkanlığı ile akrep, yılan ve zehirli böceklerin sokmalarına karşı geceleri ailece evlerin damına çıkan vatandaşların, çevre koruma duvarı olmayan bu damlardan düşmeleri sonucu telafisi zor sakatlanmalar ve ölümcül vakalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Prof. Dr. Sait Alan, "Tüm uyarı ve önlemlere rağmen maalesef hemen hemen her gün en az 10-15 vaka hastanemize intikal ediyor. Bunların çoğunluğunu 06-16 yaş arası çocuklar ve yaşlı vatandaşlar oluşturuyor. Son iki ayda aşırı sıcaklardan dolayı damda yatmak zorunda kalan yaklaşık 349 vatandaşımız çeşitli sebeplerden dolayı damdan düştü. Bunlardan 4 kişi de maalesef hayatını kaybetti. Geri kalanı ise hastanelerimizde tedavi edilerek sağlığına kavuşturuldu” dedi.

“AİLELERİ UYARIYORUZ”

Yaz aylarının çok sıcak geçtiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültüründe yer alan damda yatma geleneğinin kazaları beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Alan, “Vatandaşları bu tür düşmelere karşı dikkatli olmaları konusunda her zaman uyarıyoruz. Genellikle çocuk ve yaşlıların oluşturduğu damdan düşme sonucu kol, bacak kırık ve çıkıklarının yanı sıra beyin travması gibi vakalar hastanelerimize geliyor. Bu tür vakalarla karşılaşmamak için ailelerin çok dikkatli olması gerekir. Damda ihtiyaç için uyku hali ile kalkan çocuklar veya yaşlı insanlarımız, dengesiz bir şekilde şuursuzca gezinmeleri sonucu damdan düşerek yaralanmaktadırlar. Bu düşmeler bazen beyin kanamalarına yol açarak ölümcül olabiliyor. Bazen de felçli bırakabiliyor. Bunun için yaz mevsimi boyunca aileler en çok çocuklarına bu konuda daha duyarlı davranmaları gerekiyor” diye konuştu.

BİR YILDA 3 BİN 349 KİŞİ DÜŞTÜ

Düşmeleri önlemek için damın etrafına koruyucu duvar örülmeden çıkılıp yatılmamamasını öneren Alan, “Çocuklar idrar, içme suyu, yiyecek gibi ihtiyaçlarına tek başlarına izin verilmemelidir. Bu konuda aileleri tekrar uyarıyor ve gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 bin 349 kişinin damdan düştüğünü araştırmalar göstermiştir. Bu yıl ise Mayıs ve Haziran aylarında sadece hastanelerimizde 349 kişi tedavi gördü. Güneydoğu’nun Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Bingöl illeri genelinde yaklaşık 2 bin kişinin damdan düştüğü belirtiliyor. Eylül ayına kadar bu rakamın iki katına çıkması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler