Diyarbakır’da 31 Mayıs 2 Haziran tarihlerinde 1. Ortadoğu Kadın Konferansı düzenlenecek.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) desteği ile üzerinde bir yıldan bu yana çalışılan 1. Ortadoğu Kadın Konferansı 31 Mayıs günü başlayıp 2 Haziran’da sona erecek. 20’den fazla ülkeden kadınların katılımı ile 200’ün üzerinde kadının katılımı ile yapılacak olan konferansta değişen ve gelişen Ortadoğu’da kadının yeri ve misyonu tartışılacak. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk yapılacak olan konferans ile ilgili Sümerpark toplantı salonunda tanıtım amacıyla basın toplantısı düzenledi. Aysel Tuğluk, kadınlar açısından konferansın çok önemli olduğunu belirterek, "ABD ve AB ile Ortadoğu’daki 20 ülkeden kadın delegeler katılacak. Daha çok Ortadoğu’daki kadın hareketlerinin sorunları ve gelecekte oynayacakları roller masaya yatırılacaktır. Türkiye’deki kadınlar bugüne kadar büyük bedeller ödedi. Deneyimlerini diğer ülkeden gelen kadın arkadaşlarla paylaşacaklardır" dedi.
Konferansın açılış konuşmasını dünyanın ilk kadın hava korsanı olarak bilinen Leila Khaled’in yapacağını belirten BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Ortadoğu’da bir gelecek inşa edildiğini ve kadınların bu gelecekte nerede olacağını tartışacaklarını söyledi. Kışanak, "Böyle bir gelecekte kadınlar bunun neresinde olacak? Kadınlar kendi güçlerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bu yeniden yapılanma sürecine nasıl katabilirler? Böyle bir konferans ilk defa düzenleniyor. Devletçi geleneğin kendisi erkek egemenlidir, hiyerarşiktir, otoriterdir. Devleti ne kadar demokrasiyle buluşturmaya çalışırsan çalış burada bir problem var. Bunu çözecek tek şey toplum odaklı bir siyaseti ön plana çıkarmaktır. Erkek egemenli bir siyaset hakim. Konferansta biraz bunun da ayağını kadın eksenli yapmaya çalışıyoruz. Kadınların kendi bakış açılarından geleceği tartışmaları çok önemli. Kadın eksenli bir siyasetle buluşturan bir yapı istiyoruz. Bu 21. yüzyılın vizyonudur. Eğer bir gelecek kuracaksak bu toplum ve ortaklaşma eksenli olmalıdır. Kadınlar barış sürecinin tam ortasındadır. Olacaksa bir barış kadınla olacak” diye konuştu.
"İMRALI’YA İKİ KADIN GİTMESİ MÜMKÜN"
Kışanak, İmralı Adası’na gidecek heyet ve heyette kendisinin de yer alıp almayacağıyla soruna, "Bu mümkün. Biliyorsunuz bizim partimizde yüzde 40 cinsiyet kotası var. Bu demek oluyor ki kadın ya da erkek hiç biri yüzde 40’ın altına düşmeyecek. Bir diğer tercüme ile kadınlar yüzde 60’a kadar çıkabilir. Onun için bizim partimiz için mümkün" diye cevap verdi. Bir gazetecinin “Kadınların çözüm ve barış sürecinin neresinde” sorusunu ise Kışanak, "Dikkat ederseniz ilk günden itibaren partimizi temsil eden heyetin içerisinde bütün aşamalarda mutlaka kadın temsiliyetine önem verdik. Çağrılarımızda yineledik. Devletin heyetinde de kadınlar olsun, başka grupların heyetlerinde de kadınlar olsun, gözlemci, arabulucu kim olacaksa, her yerde kadın mutlaka olmalı. Yani barış sürecinin bütün aşamalarında kadın etkin olarak katılmalı. Bu konuda Türkiye’de farklı kadınlar bir araya gelerek barış için kadın inisiyatifi oluşturdular ve çok iyi bir çalışma yürütüyorlar. Kadınlar bence bu barış sürecinin tam da ortasındadır" diye yanıtladı.
Bir gazetecinin “İsrail’den gelecek olan kadınlar ile ilgili problem çıkmıştı, sorun giderildi mi” sorusuna Kışanak, konferans için Afganistan'dan gelecek olan kadınlara Türkiye'nin vize vermediğini, bu nedenle Afganistanlı kadınların konferansa katılamadığını bunun dışında bir problemin olmadığını belirtti. Gündeme ilişkin soruları yanıtlamayan Kışanak, “Bugün sadece kadın konferansı ile ilgili soruları yanıtlıyoruz” cevabını verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz