Diyarbakır - Diyarbakır'da, çocuklarını sokakta çalıştırarak istismar eden ailelere sosyal yardım verilmemesi kararlaştırıldı.
Risk altında olan çocuklar için yapılan çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi için, Diyarbakır Valiliği bünyesinde Belediye, Emniyet, Sağlık, Milli Eğitim ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcileriyle "Risk Altındaki Çocuklar İl Yürütme Kurulu" oluşturuldu.
Risk altında olan çocuklar için yapılan çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi amacıyla oluşturulan kurul, haftada 2 gün toplanarak, özellikle sokakta çalışan çocuklar için ne tür çalışmaların yapılacağını ve alınacak önlemleri belirliyor.
Risk Altındaki Çocuklar İl Yürütme Kurulu, çocuklarını istismar ederek sokakta çalıştıran ailelerin sosyal yardımlardan faydalanmaması yönünde karar aldı. Alınan karar gereği, çocuklarını sokakta çalıştırdıkları belirlenen 30 ailenin ismi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirildi.
Kurul Başkanı Ahmet Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da sayıları binlerle ifade edilen çocukların bulunmaması gereken ortamlarda bulunduğunu, günün önemli bir bölümü sokakta geçirerek, mendil, simit satıcılığı yaptığını ve çöp topladığını söyledi.
Çocukların sokaklarda öğrenmemeleri gereken şeyleri öğrenip, yaşamamaları gereken şeyleri yaşadığını kaydeden Özmen, ildeki tüm kurumları hatta vatandaşları risk altında olan çocuklara yardım için harekete geçirmek için 2 yıl sürecek bir il eylem planı geliştirildiğini belirtti. Özmen, şöyle konuştu:
"Sokakta çalışan çocuk sayısını asgariye düşürmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla kurulda bir karar aldık. Alınan karar gereği, aile çocuğu sokakta çalışıyorsa sosyal yardımlardan yararlanamayacak. Sokakta çalışan çocukların listesi her ay düzenli olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilecek. Vakıf da çocuğunu sokakta çalıştıran ve yardım alan ailelere yardımı kesecek."
75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü ve Kurul Üyesi Remziye Arslan da ilk çalışmalarının ailelere verilen yardımların şartlı verilmesi kararı olduğunu, çalışmayla insanlara karşılıksız yardım verilmesini önleyeceklerini bildirdi. Arslan, şunları söyledi:
"'Şartlar, aileler çocuğunu sokakta çalıştırmayacak, aşı kartını çıkaracak ve her 3 ayda bir okula çağındaki çocuklarının öğrenci belgelerini getirecek. Artık bu karar doğrultusunda çalışma yapılacak. Amacımız anne ve babaları değiştirmeye yönlendirmektir."
Merkeze bağlı mobil ekiplerinin her gün düzenli olarak sokakta çalışan çocukları tespit ederek, kayıt altına aldığını bildiren Arslan, listede her ay 10'dan fazla ismi görünen çocukları vakfa bildireceklerini belirtti.