YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'da DkMM Toplantısı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Türkiye'nin çok önemli bir fırsat yakaladığını söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Türkiye'nin çok önemli bir fırsat yakaladığını söyledi.

Diyarbakır'da her ay gerçekleştirilen Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) toplantısı, Türkiye küçük Millet Meclisi (TkMM) Koordinatörü Şanar Yurdatapan'ın koordinatörlüğünde Sümerpark'taki toplantı salonunda yapıldı.

"Barış sürecine sivil toplum kuruluşlarının katkısı" konulu toplantıya, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Cuma İçten, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kanaat önderleri de katıldı.

Yurdatapan, toplantıya katılan İzmir küçük Millet Meclisi üyelerinin, "Biz Diyarbakır'a gidelim, onlar da buraya gelsin. Belediye başkanları karşılıklı olarak gidip gelsin" diye bir fikir ortaya attığını ve bu görüşün Diyarbakır'da olumlu karşılandığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanına 3 defa söz konusu talebi yazdıklarını ancak hiçbir cevap alamadıklarını iddia eden Yurdatapan, "Aynı konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanına da çağrı yapıldı. Ondan da yanıt gelmedi. Ancak İzmir belediye başkanı, (Bu konuda bir planımız var, ileride geleceğiz) dedi. Buyursun gelsin. Siyaset, kendi arasındaki denge içerisinde 'biz barışı istediğimiz kadar yaparız' diyor. Eğer biz sesimizi çıkarıp, 'hayır hayır, öyle değil, şartsız koşulsuz bir şekilde' diyerek ağırlığımızı koyamazsak o zaman işte bu kadar değer veriliyoruz. Bundan dolayı tabii ki kırgınız ancak kapımız her zaman açık" diye konuştu.

Toplantıya katılan Hayriye Doğan adlı yaşlı kadın da, Kürtçe yaptığı konuşmada, çatışmalı süreçte 3 oğlunu ve kız kardeşini kaybettiğini anlatarak, "Biz, şerefli, adaletli bir barış istiyoruz" dedi.

AK Parti Milletvekili Ensarioğlu da 90 yıllık ulus devlet ve 100 yıllık itaatçi anlayışın insanlara büyük acılar çektirdiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Birçok kesim acı çekti. Başörtülü bir insan meclise girmeyene kadar yasalarla yasak olmamasına rağmen biz Türkiye'de başörtülünün meclise giremeyeceğini tahmin edebiliyor muyduk- Kadını meclise sokmadılar, yemin ettirmediler, milletvekilliği ve vatandaşlıktan da attılar. Şimdi, Kürtler haklarını, kimliklerini talep etmeseydi, hiçbir sorun yoktu. İnsanlar üzerindeki baskıyı korkuyu attıktan sonra onurlu bir şekilde haklarına sahip çıkma gereği hissettikten sonra yavaş yavaş şiddet dozunu artırdı, sorunun varlığı ortaya çıktı.

Türkiye çok önemli bir fırsat yakaladı. Kimi 'vatanı satıyor' diyor bizlere, kimi 'taviz verdi', kimi 'PKK ile müzakere ederek Türkiye'yi küçük düşürdüler' diyor, her ne deniliyorsa densin, Türkiye'de 'sorunum var' diyen her insanın sorununa demokratik, evrensel değerler çerçevesinde bir uzlaşmayla, bir mutabakatla Türkiye'de sorunların çözülmesi için bir fırsat var önümüzde. İlk defa halk kendi anayasasını yapacak, insanı devlete karşı koruyan, merkeze alan, özgürlükleri tarif eden ve haklarının teminatı olacak çoğulculukla ifade edilecek bir anayasa."

Anayasa sürecinin yaşanan ölümlerin son bulması için de bir fırsata denk geldiğini belirten Ensarioğlu, "Bu da artık sürdürülebilir değil. İşte annemiz söyledi; 3 çocuğunu, kız kardeşini kaybetmiş. Barış için çabalıyor, bu çok kutsaldır, kıymetini bilmek lazım. Kürtlerin Türklerle bir sorunu yok. Kürtlerin, Alevilerin, muhafazakar kesimin sistemle sorunu vardı. Etle tırnak mı olur, kardeşlik mi olur. Bunlara çok fazla takılmamak lazım. Aslında, kardeşlikle de bakarsak olmaz, çünkü kardeş de kardeşe zulüm etmiştir. Eşit vatandaşlığı nasıl sağlayacağız, biz buna bakacağız. Aynı İslam'da denildiği gibi bir tarağın dişleri gibi herkes eşit olacak ki bu vatanda sorun kalmasın" dedi.

Ensarioğlu, soru cevap bölümünde, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bir süre önce Diyarbakır'daki ziyaretinde yapılan toplantıya çağrılan sivil toplum kuruluşları arasında ayrımcılık yapıldığı yönündeki bir soru üzerine de "Valilik düzenlemiş, isimleri de valilik belirlemiştir. Ben bunu yanlış buluyorum. Sivil toplum kuruluşlarını birbirinden ayıramayız. Bu dönemde herkesi dinlemek zorundayız. Bu durumdan sayın Atalay da üzüldü. Katılan sivil toplum kuruluşları da sorunun çözümü konusunda ortaklaştı. Her şey de konuşuldu" diye konuştu.

Galip Esnarioğlu, çözüm süreciyle ilgili olarak da "Silahlı güçlerle sadece kanın durması, ölümlerin durması ve silahın son bulması için görüşülüyor. Kürtlerin haklarıyla ilgili tüm Kürtler muhataptır. Asıl olan da demokratik değerlerdir" dedi.

AK Parti Milletvekili Cuma İçten de bu coğrafyada çok ciddi acıların yaşandığını ama AK Parti iktidarıyla bunların son bulduğunu söyledi.

Diğer katılımcılar da yaşanan çözüm süreciyle ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Muhabir: İbrahim Yakut / Cihan Eser

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler