YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır’da İlk Defa Nefes Borusuna Stent Takıldı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Kliniği, troid kanseri olan ve tümörün...

Diyarbakır’da İlk Defa Nefes Borusuna Stent Takıldı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Kliniği, troid kanseri olan ve tümörün ana nefes borusuna taşması nedeniyle solunum yollarında ciddi darlık meydana gelen hastaya stent takarak, normal nefes almasını sağladı.

DÜ Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bazı akciğer hastalıklarının ciddi anlamda nefes darlığına yol açabildiğini belirterek, bunların başında da kanserli, bazen de iyi huylu tümürler geldiğini dile getirdi. Şenyiğit, “Yine troit kanserlerinde de tümür aşağıya doğru yayılarak solunum yollarına ciddi anlamda baskı uygulayarak nefes alıp vermede yaşam kalitesini düşürmektedir. Bunlara değişik müdahaleler yapılmaktadır. Bunların ameliyatı zor ameliyatlardır. Komplikasyonları ve ölüm riski olan ameliyatlardır. Bunun için dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de stent adı verdiğimiz bir müdahale yapılmaktadır. Bu stentle hastanın solunum borusundaki darlık açılarak hastanın rahat nefes alması sağlanıp, yaşam kalitesi artırılmakta ve hasta normal günlük yaşantısına devam edebilmektedir. 60 yaşındaki Zeydan Oltog adındaki hasta da bize geldiğinde ağır bir solunum sıkıntısı mevcuttu. Yapılan tetkiklerinde troid kanseri olduğu tespit edildi. Hastamızdaki tümörün ileri evrede olması nedeniyle cerrahi şansı yoktu. Oksijen ve solunum desteğine rağmen ağır solunum sıkıntısı vardı. Bu nedenle Yrd. Doç. Dr. Mahşuk Taylan, Yrd. Doç. Ahmet Erbey ve Dr. Mehmet Kabak ile rijit bronkoskopi dediğimiz bir aletle solunum yollarına girerek, öncesinde yaptığımız gerekli ölçümlerden sonra belirlediğimiz uygun bir stenti takma işlemini gerçekleştirerek hastamızın normal nefes almasını sağladık” dedi.

Trakea denilen ana nefes borusu ve ana bronşlara takılan stent uygulamalarının birkaç ay öncesinden beri merkezlerinde yapılan bir işlem olduğunu ifade eden Şenyiğit, bu işlemin hastanelerinde göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ve anestezi ortak disiplininde halihazırda da yapılmaya devam edildiğini kaydetti. Bu yöntemin bölgede ilk defa DÜ Hastaneleri’nde uygulandığını ifade eden Şenyiğit, “Zeydan Oltog'un stent uygulaması sonrasında yapılan takibinde tümörün havayollarına basısına bağlı gelişmiş olan nefes darlığı belirgin bir şekilde geriledi. Hasta şu an oksijen verilmeden oda havasında yaşamını rahatlıkla idame ettirebiliyor. Yaşam kalitesinde bariz düzelme meydana geldi” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler