DİYARBAKIR (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör mağdurlarına tazminat ödenmesine devam ediliyor. 47 bin başvuruyla en çok zararın tespit edildiği Diyarbakır'da, 7 bin 572 kişiye 231 milyon YTL ödeme yapıldı.
TBMM'de 2004 yılında çıkarılan 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun kapsamında ödemeler, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla hızlandı. 1987 yılından itibaren bölgede terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların devlet tarafından mağduriyetlerinin giderilmesi için valilikler bünyesinde Tarım, Bayındırlık, İmar ve Sağlık il Müdürlükleri elemanlarından oluşan komisyon üyeleri, kırsal alandaki köyleri tek tek gezerek zararları tespit ediyor. 47 bin başvuruyla en çok zararın tespit edildiği Diyarbakır'da, komisyon tarafından 17 bin 200 dosya sonuçlandırıldı. Komisyon tarafından reddedilen 5 bin 66 dosya sahibinin 620'si, idareye sulh yoluyla dava açtı. Diyarbakır Valiliği'ne açılan 31 itiraz dosyası sonuçlandı. Bu dosyalardan 26'sı idare lehine sonuçlanırken, 5 dosya davalılar lehine sonuçlandı.
Terör tazminatlarının Diyarbakır'ın en temel sorunlarının başında geldiğini ifade eden Vali Yardımcısı ve Komisyon Heyeti Başkanı Mehmet Yeşilbaş, "Yasanın çıktığı tarihten itibaren 6 komisyon, 40 sekreterya ve 36 kişilik komisyon üyesiyle kırsal alanda terör tazminatlarını tespit etmeye çalışıyoruz. 2004 yılından bu yana valiliğimize 47 bin başvuru yapıldı. Bu çok büyük bir rakamdır. Yöre halkının gerçek anlamda terörden ne kadar zarar gördüğüne dair programlı bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Çağdaş bir yasayı çağdaş bir noktaya getirmek için komisyonumuz tarafından 17 bin 200 dosya karara bağlandı. 11 bini aşkın dosya kabul edildi, 5 bin 66 dosya reddedildi. 348 dosya ise uyuşmazlıkla sonuçlandı. 11 bin kişi, 231 milyon YTL almaya hak kazandı. 7 bin 572 kişiye 153 milyon YTL tazminat ödendi. Geriye kalan 74 milyon YTL'yi ise İçişleri Bakanlığı'ndan gelecek ödeneklerle peyder peyder hak sahibi vatandaşlara ödeyeceğiz. Yasa gereği sonuçlanan dosyalar için ödemelerin 3 ay içerisinde yapılması gerekiyor"dedi.
Komisyon kararlarına bütün vatandaşların itiraz etme hakkına sahip olduğunu söyleyen Yeşilbaş, "Diyarbakır'da yasayla ilgili tüm detayları ele alan bir iç yönetmelik çıkardık. Geliştirdiğimiz online sistemle bütün dosyaları bilgisayarlara yükleyeceğiz. Vatandaşlar internet aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti numaralarını girmek suretiyle dosyalarının hangi aşamada olduğunu ve ne kadar ödeme yapıldığını görebilecekler. Bunu sağladığımızda artık, 'Hakkım bu kadardı. Devlet veya valilik bana bu kadar verdi' gibi spekülasyonlar ortaya atılamayacak" diye konuştu.
2004 yılında çıkarılan 5233 Sayılı Yasa'nın amacı, terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin bu zararlarının yargı yoluna gitmelerine gerek kalmadan, idarece ve en kısa sürede sulh yoluyla karşılamak. Zarara uğrayan bir gerçek kişi olabileceği gibi, yasayla kurulmuş özel hukuk tüzel kişisi de olabilir. Yasayla kişilerin uğradığı maddi zararlar karşılanmakta olup, uğranılan manevi zararlar bu
yasanın kapsamı dışında tutulmuştur. Yasayla önem arz eden bir husus da, zarara uğrayan gerçek veya tüzel kişilerin bu zararlarının yargı yoluna gitmelerine gerek kalmadan idarece en kısa sürede ve tam olarak tespit edilerek sulh yoluyla ödenmesidir.
Yasa, yürürlüğe girdiği 27 Temmuz 2004 tarihinden sonra bu kapsamda meydana gelen maddi zararları karşılamayı öngördüğü gibi, olağanüstü halin ilan edildiği 19 Temmuz 1987 ile yasanın yürürlüğe girdiği 27 Temmuz 2004 tarihi arasında meydana gelmiş olan maddi zararları tazmin etmeyi öngörüyor.
(AYŞ-AŞ-CC-Y)
21.12.2007 11:52:36 TSI
NNNN