Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin davada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 49. duruşmaya, tutuklu 99 sanıktan mazeret bildiren 44'ü katılmadı, 55 tutuklu sanık hazır bulundu.
Sanıklardan Tuncay Korkmaz'ın delillerinin ikamesinin yapılacağı sırada sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar, söz alarak, KCK davasının kelepçelerle tarihe geçtiğini belirterek, reddi hakim talebinde bulundu.
Tutuklu sanıklardan İHD Diyarbakır Şubesi eski başkanı Muharrem Erbey'in kayınpederinin cenaze törenine katılmasına ilişkin izin talebinin reddedilmesine tepki gösteren Aktar, şöyle dedi:
"Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'ın annesinin cenaze törenine katılması ile ilgili emsal karardan Erbey'in de faydalanmasını bekliyoruz. Müvekkillerin başından beri en insani talepleri mahkeme tarafından reddediliyor. 18 Ekim 2010 tarihinden itibaren KCK davaları görülüyor. 37 aydır sadece 5 sanık tahliye edildi. Burada Kürtler yargılanıyor. Tarafsız davranmıyorsunuz. Var olan Kürt dilini yok sayarak Kürtçe savunma yapmalarına izin vermediniz. İnsani davranmıyorsunuz sayın başkan. Bu dava görüldüğü ilk gün tarihe geçti. Aldığınız kararlar sanıklara olan öfkenizden değil nefretinizdendir. Nefret ediyorsunuz. Bu kararlar nefretinizin bir sonucudur. Siz tarafsızlığınızı yitirmiş durumdasınız. Bu nedenle Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ı reddediyoruz. Bunun da tutanaklara geçirilmesini talep ediyoruz."
Aktar'ın reddi hakim talebine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin görüşülerek karara bağlanması için duruşmaya ara verdi.
Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda reddi hakim talebi ile ilgili kararını okuyan Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, şunları söyledi:
"Yapılan incelemeye göre reddi hakim talebi hukuki gerekçelere dayanmamaktadır. Muharrem Erbey'e kovuşturmanın selameti açısından güvenlik gerekçesiyle izin verilmemiştir. İddia edilen husus hakimin dosyadan çekilmesine veya reddi hakim talebine gerekçe olarak yeterli değildir. Mahkeme Başkanı tarafsızlık ilkesine göre hareket etmektedir. Sanık avukatı usulüne uygun talepte bulunması gerekirken, Mahkeme Başkanı'nı hedef gösterecek şekilde davranmıştır. Hakimin sanığı sevmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak tarafsızlık ilkesine göre nefret de etmez. Mahkeme başkanı Menderes Yılmaz'ın sanıklardan nefret ettiği söylenmiştir. Ancak diğer duruşma hakimine yönelik bir talepte bulunulmamıştır. Bu mahkeme başkanına karşı bir tavırdır. Duruşmayı uzatmak için yapıldığı değerlendirilmektedir."
Hakkında okunan delillere karşı Kürtçe savunma yapan Korkmaz'ın mikrofonu kapatıldı. Delil ikamesinin ardından duruşma ertelendi.
-İstenen cezalar-
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 99'u tutuklu 152 sanık hakkında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz