HABER

Diyetimizi bozmamızın aşırı bilimsel bir nedeni var

Şimdi o pişmanlıkla yediğin pizza dilimini bir kenara bırak ve rahat bir nefes al. Artık bir sebebimiz var.

Diyetimizi bozmamızın aşırı bilimsel bir nedeni var

Harpy Motta / Mynet Haber

Tuzlu, tatlı, ekşi, acı ve umami. Hayat bilgisi dersinden de öğrendiğimiz gibi tat alma duyumuzun algıladığı 5 ana tat bulunmakta fakat yeni bir araştırmaya göre gözden kaçırılan bir tat daha var. Yıllarca sevdiğimiz tadına doyamadığımız “karbonhidrat.”

Neden diye soracak olursak eğer. Uzmanlara göre hemen her kültürde karbonhidratın yadsınamayacak bir yeri bulunmakta. Bu düz mantık ile gidildiğinde ise tadını almadığımız bir şeyi bu kadar çok tüketmemiz mantıklı gözükmüyor.

Teklif edilen yeni lezzetin adı ise “nişastalı.” İsmi üzerinde kompleks bir karbonhidrat olan nişastadan geliyor. Yıllarca, şeker moleküllerinden oluşmuş nişastanın, yenildiğinde tat olarak “tatlı” tadını bizlere verdiğine inanılıyorken, yakın biz zamandan yapılmış bir deney ile bu inanış tarihe karıştı.

Deneyde çeşitli karbonhidratlardan oluşan bir karışım, gönüllülere tattırıldı ve sonrası hangi tadı aldıklarını söylemeleri istendi. Özümsenmeyecek sayıdaki bir grup gönüllü cevap olarak “nişastalı” cevabı verdi. Asya kökenli kişilerin cevapları “princimsi” olurken beyaz ırktan olan kişilerin cevabı “ekmeğimsi yada makarnamsı” oldu. Deneyin devamında gönüllülere tatlı tadını almada önleyici bir bileşim verildi. Ardından tekrar karbonhidrat karışımını tatmaları istendi. Sonuç aynıydı. Gönüllüler hala karbonhidrat tadını hissediyordu.

Araştırmacılara göre, besleyici olmasının yanı sıra hayatta kalmamızda yardımcı bir rolü bulunan karbonhidratın tadını, ayırt etme yeteneğini geliştirmemiz şaşırtıcı olmaması gerekiyor.

“Pişman değilim”

Yani koca pizzayı severek yiyebilmemizin nedeni tamamen hayatta kalabilmek diye düşünebiliriz pek tabi.

Kaynak: chemse.oxfordjournals.org, iflscience.com

En Çok Aranan Haberler