YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyetisyen Durgut Uyardı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, bütün kilolu bebeklerin obez çocuklar haline gelecek...

Diyetisyen Durgut Uyardı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, bütün kilolu bebeklerin obez çocuklar haline gelecek ya da bütün kilolu çocuklar obez yetişkinler haline gelecek diye bir yargıya asla varılmaması gerektiğini söyledi.

Obezitenin, çocuk için sayısız problemi de beraberinde getireceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, “Fiziksel sağlık ve psikolojik durum için de sorun oluşturacağına söyledi.

Durgut, yaptığı açıklamada, “Obez çocukların arkadaşları tarafından daha zor kabul edildiğini ve aileleriyle daha çok çatışma içine girdiklerini göstermektedir. Ayrıca bu çocuklar; sosyal aktivitelerle ilgilenmemekte ve ikili ilişkiler yada toplum içinde benimsenmemekten korkmaktadırlar. Bu konuda çok büyük yalnızlık ve hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Çocukluk obezitesinin en önemli nedenleri; beslenme, psikolojik, ailesel ve fizyolojik faktörlerdir. En çok risk taşıyan çocuklar anne-babası obez olanlardır. Genetik faktörlerin obeziteyi etkilediği veya neden olduğu hakkındaki görüşler sabit olmasa da bugün, hem ailesel faktörlerin ve hem de yeme alışkanlıklarının çocukları etkilediği bir gerçektir. Çocuklarda özellikle fiziksel aktivite yetersizliği bu konuda önemli bir etmen olup büyüdükçe azalan aktiviteleri obeziteye gidişi kolaylaştırmaktadır" diye konuştu.

Genellikle zayıflama diyetlerinin çocuklar için önerilmediğini, bu durumun psikolojik stres getirmesinin yanı sıra, çocukların normal yeme davranışını ve büyümesini de etkilediğini vurgulayan Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, konuşmasına şöyle davam etti: "Obezitenin önlenmesi, tedavi edilmesinden daha kolaydır. Erken çocukluk döneminden itibaren başlanarak, çocuklara uygun beslenmeyi, düşük yağlı ara öğünleri, iyi egzersiz alışkanlıklarını, televizyon izleme zamanlarını öğreterek başlayabilirsiniz. Çocuklarınızın yemek saatlerinde mutlaka sofrada olmasını sağlayın. Çocuklarınıza doğru yeme alışkanlıkları edindirin. Onların evde sık tüketilen besinleri daha çok yediklerini, en çok da sizin yediklerinizi tercih etme ve sizi taklit etme eğiliminde olduklarını unutmayın. Bu nedenle çocuğunuza iyi bir örnek olun. Düzenli meyve ve sebze tüketen anne ve babaların çocuklarının daha az fast food ürünü ve hazır atıştırma, daha bol sebze ve meyve tükettikleri kanıtlanmıştır. Çocuklarınızın çok geniş çeşitlilikte bütün besleyici yiyeceklerden yemelerini sağlayın. Devamlı yemek veya 'tabağını bitir' kavramını çocuklarınıza öğretmeyin. Çocuklarınıza zorla bazı yiyecekleri dikte etmeyin. Neleri tercih edecekleri konusunda onlara şans tanıyın. Kişisel zevklerine, tercihlerine saygı gösteren bir anne-bana olun. Çocuklarınız açlığa karşı sizin kadar duyarlı değildirler. Yemek saati dışında besin tüketmelerine engel olmayın. Zaman zaman ana ve ara öğünlerinin planlanmasında onların da fikrini alın, katılımcı olmalarını sağlayın. Neyi ne kadar yiyeceklerini belirlemede onlara da şans tanıyın. Daha güçlü bir kahvaltı konusunda ısrarcı olun. İyi ve güçlü bir kahvaltı öğrenmelerinin, okul başarılarının, gelişme ve büyümelerinin altın anahtarıdır. Bazı besin unsurlarını az almaları halinde beslenmelerinin dengesiz, büyümelerinin ve gelişmelerinin yetersiz olacağını onlara özenle anlatın. Yetersiz kalsiyum tüketiminin kemiklerinin güçlenip boylarının artışını azalttığını, yetersiz demir tüketiminin öğrenmelerini azalttığını ve yorgunluk yaptığını, fazla miktarda yağ ve karbonhidrat tüketiminin şişmanlattığını onlara sabırla anlatın. Onlara lezzetli ama besin öğesi bakımından yetersiz; enerji yükü bakımından güçlü 'akılsız besinler' den yana seçim yapmamalarında yardımcı olun. Besini, çocuğu ödüllendirmek veya hayal kırıklığına uğratmak için kullanmayın" diye konuştu.

Ebeveynlerin iyi beslenme ve egzersiz davranışını aile alışkanlığı haline getirerek, düşük yağlı yemekler, besleyici ara öğünleri ve aile aktiviteleri gerçekleştirebileceklerini ifade eden Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, "Bu; çocuğunuzda sorunun sadece kendi problemi olmadığını anlamasına; ailenin kendisi için çaba harcadığını düşünmesine neden olacak ve onu yüreklendirecektir. Çocuğunuz yeterli ve dengeli besleniyor ise vitamin veya minerallere muhtemelen hiç ihtiyacı olmayacaktır. Eğer onun yeterince beslenmediğini, ihtiyacı olan besin unsurlarını gereği kadar almadığını düşünüyorsanız doktoru ile konuşun. Besin desteklerini çocuğunuzdan uzak tutun. Sadece doktorunuz öneriyorsa kullanın" şeklinde konuştu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler