YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyetisyenlerden Ramazanda Su Tüketimi Uyarısı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Feray Çağıran, Ramazan ayının sıcak yaz...

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Feray Çağıran, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutan bireylerin dengeli beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı almalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.

Yeterli sıvı alınmadığı takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi durumlar yaşanabileceğini dile getiren Feray Çağıran, günde en az 2.5-3 litre su tüketiminin vücudun sıvı elektrolit dengesinin bozulmasını engellediğini belirtti. Vatandaşları Ramazan ayında su tüketimine karşı uyaran Çağıran, oruç tutanların sahuru ihmal etmemesi gerektiğini de söyledi. Çağıran, “Sahura kalkılmadığı takdirde 15-16 saatlik açlık süresi nedeniyle bireylerde kan şekeri daha erken düşüp halsizlik, yorgunluk ve açlık hissi günün daha zor geçmesine neden olur. Günü daha verimli geçirmek ve açlık hissini azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır” dedi.

“SAHURDA PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN GIDALAR TERCİH EDİLMELİ”

Yaz mevsiminde uzun süren günlerde açlıkla başa çıkmak için sahurda protein bakımından zengin gıdalarla beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Feray Çağıran, özellikle iyi bir protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 defa, kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından da süt yoğurt gibi gıdalar tüketilmesi uyarısında bulundu. Çağıran, “Sahurda protein ve kalsiyum bakımından zengin bir kahvaltı, gün içerisinde bireyleri dinç tutar, açlık hissini en aza indirir. Örneğin 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, salata ve tam buğday ekmeğiyle yapılan bir sahur oldukça iyi bir seçim olacaktır” diye konuştu.

”İFTARDA PİRİNÇ PİLAVI YERİNE BULGUR PİLAVI TERCİH EDİN”

Uzun ve sıcak sürecek günlerde kan şekerinin oldukça düşük seviyelerde olacağından bireylerde kısa sürede fazlaca yemek yeme isteği doğucağını belirten Çağıran, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bunu engellemek için; iftar yemeğine hurma, zeytin ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleriyle, sebze yemekleriyle veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Yemekler yavaş yavaş iyice çiğnenerek tüketilmelidir. İftardan sonra şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir”.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler