ANKARA (ANKA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na 2008'in ilk 6 ayında en fazla şikayet, dramatik diziler için geldi. Öte yandan kadın programlarının da içinde yer aldığı kuşak programlara yönelik şikâyetler Türk aile yapısına ve ahlaka, ses yarışmaları tarzında düzenlenen programlar ise milli ve manevi değerlere aykırılık yönünden şikâyete konu oldu. Bu programlar özellikle sunucu ve jüri üyelerinin davranışları nedeniyle tepki aldı.
RTÜK'e, 2008'in ilk 6 ayında izleyicilerden toplam 51 bin 546 bildirim geldi. En çok şikayet edilenlerin başında dramatik diziler geldi. Dizileri kuşak programları ve haber bültenleri izledi.
"Çocukların ve Gençlerin Korunması" konusunda yapılan değerlendirmenin yüzde 43'ü dramatik dizilerde yoğunlaştı. "Program Kaldırılsın" şeklinde gelen şikâyetlerin yüzde 29'unu da yine dramatik diziler oluşturdu. Özellikle "Çocukların ve Gençlerin Korunması" yönündeki hassasiyetlerin dramatik dizilerde yoğunlaşması ve bu tarz programların kaldırılmasının istenmesi diziler için negatif bir unsur oluşturdu.
-SUNUCU VE JÜRİ ÜYELERİNİN DAVRANIŞLARI TEPKİ TOPLADI-
Kadın programlarının da aralarında yer aldığı kuşak programlarına yönelik şikayetlerde ise geçen yılın ilk 6 ayına oranla herhangi bir azalma olmadı. 2007'de 5 bin 391 şikayet varken 2008'de bu sayı 5 bin 229 oldu. Kuşak programlara yönelik şikâyetler yüzde 25 oranında Türk aile yapısına ve ahlaka, genellikle ses yarışmaları tarzında düzenlenen programlar ise yüzde 26 oranında milli ve manevi değerlere aykırılık yönünden şikâyete konu oldu. Bu programlar daha çok sunucu ve jüri üyelerinin davranışları nedeniyle tepki aldı.
-REKLAMLARA GELEN ŞİKAYETLER AZALDI-
Reklam kuşaklarıyla ilgili iletilerde ise geçen yıla oranla azalma oldu. Geçen yıl ilk altı aylık dönemde reklam kuşakları için 14 bin 619 şikayet iletilirken, bu yıl Ocak-Haziran döneminde bu sayı 5 bin 229'a düştü. Bu azalmanın ise, RTÜK'ün televizyonlardaki reklam sürelerinin aşılmaması konusundaki kararlı tutumunun sonucu olduğu şeklinde yorumlandı.
Tartışma programlarının yer aldığı güncel programlar ise, geçen yılın ilk 6 aylık döneminde sadece yüzde 1 oranında bildirime konu edilirken; bu yılın aynı döneminde ise yüzde 5'lik bildirim oranına ulaştı.
-İZLEYİCİLER ÇOCUKLAR KONUSUNDA BİLİNÇLİ BİR NOKTAYA GELDİ-
RTÜK şikayetleri de değerlendirdi. Buna göre;
"-Çocukların ve Gençlerin Korunması" konusunda kaydedilen yüzde 11 oranındaki şikâyet, vatandaşların, televizyon programlarının çocuklar üzerindeki etkisi konusunda bilinçli bir noktaya ulaştıklarının göstergesi olarak değerlendirilebilir.
-Program sunucularının ya da programa katılan jüri ya da konukların davranış ve söylemleri konusunda gelen şikâyetlerin incelendiği "Kişiye Yönelik Şikâyet" kategorisi, ilk üç aylık döneme göre yüzde 8 oranında şikayet edilmiştir ki, yoğun olarak nitelenebilecek bir şikayet konusunu oluşturmaktadır.
-Reklamın niteliği konusunda yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 4'lük inceleme kriteri oranı, altı aylık dönem incelenirken yüzde 1 oranında artış göstermiş ve yüzde 5 olmuştur.
Yılın ilk üç aylık dönem raporunda yüzde 2 oranında şikâyete konu edilen "Taraflı Yayıncılık" konusu, bu kez yerini yüzde 3'lük değerle "Toplumsal Şiddet" kriterine bırakmıştır"
Öte yandan RTÜK'e gelen şikayetlerde de 2007 yılının ilk altı ayı ile 2008'in ilk altı ayı karşılaştırıldığında azalma olduğu gözlendi. 2007 yılının Ocak-Haziran döneminde 92 bin 754 şikayet alınırken, bu sayı 2008'in aynı döneminde 51 bin 546'ya düştü. (ANKA)