Binlerce yıldır tüm kadınların ortak arzusu gençlik ve güzellik olmuştur. İksirler, kremler, şifalı sular derken gelişen teknolojiyle birçok modern tedavi yöntemleri hayatımıza girdi. Onlardan biri de telomer yöntemi. Peki Sertap Erener'in uyguladığı ve 100 yaş tedavi yöntemi olarak bilinen telomer tedavisi gerçekten dedikleri kadar var mı?
Telomer hücrelerde bulunan salmarlara verilen bir isim. Hücreler bölünerek çoğalır ve bu hücreler her bölündüğünde telomerler sürekli kısalır. Telomerlerin kısalması demek yaşlanmak demektir. Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar.
Telomer tedavisi nasıl uygulanır?
Telomer tedavisi hücrelerin kısalmasını engellemek amacıyla yapılır. Telomer testinde telomer boyu PCR yöntemiyle ölçülür. Telomer boyunun uzun çıkması kişinin biyolojik yaşının kronolojik yaşından daha uzun olduğunu, diğer bir deyişle kişinin yaşlanma hızının az olduğunu gösterir. Telomer boyunun zaman içindeki değişimi ölçülerek kişinin yaşıtlarına oranla daha mı hızlı, yoksa daha yavaş mı yaşlandığı hesaplanabilir. Telomer boyu kısalmasını önleyen tedavilerle yaşlanma yavaşlatılabilir.
Telomer tedavisi 4 aşamadan oluşur;
Telomer tedavisini kimler olabilir?
Genelde 30 yaşından sonra uygulanan telomer tedavisi, bir hayli maliyetli. Sadece TA-65 besin takviyesinin bir yıllık bedeli ortalama 4 bin doların üzerinde. Telomer tedavisi gören kişiler, doktor ve diyetisyen eşliğinde bu duruma başlıyorlar. Doktorlar, doğru beslenme, yaşam tarzı ve zihin yapısına kavuştuklarında, telomer boylarında meydana gelen değişikliği ölçüp takip ediyorlar. Tedavinin en popüler olduğu yer ise ABD.
Telomerler hücreleri nasıl yaşlandırıyor?
Telomerler her hücre döngüsünde ortalama 50–150 baz çifti azalır. Bu telomer kısalması sonuçta, hücre bölünme sayısını kısıtlar. Son zamanlarda yapılan gözlemler, telomerlerin düzenlenmesinin birçok ökaryotik hücrenin hücre döngüsünde önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur . Telomerik birleşmeler, mitoz sırasında kırılan disentrik kromozomların oluşmasına sebep olarak kromozom köprülerinin, kırıklarının ve birleşmelerin oluşmasını sağlarlar. Sonuçta hayatta kalan hücrelerin genomlarında değişiklikler olur. Fonksiyonel olmayan kromozom uçları ve genomdaki dengesizlik ayrıca telomer uzunluğunda değişiklik olmasına sebep olur. Bu da, hücre yaşlanması kontrolünde hızlanmaya ya da gecikmeye sebep olur. Bu yüzden fonksiyonel olmayan telomerler, genetik bilginin kaybolmasına, yeniden düzenlenmesine ya da dengesinin kaybolmasına sebep olur. Bu genomik değişiklikler de sonuçta hem kansere hem de fenotipin yaşlanmasına sebep olur.
Telomer tedavisinin yan etkileri neler?
Telomer tedavisinin şu an için herhangi bir yan etkisi tespit edilmiş değil.