YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doç. Dr. Mete Kalyoncu: Mıcırlı Yolda Lastik Izinden Gidilmeli

Karayollarında yapılan bakım ve asfaltlama çalışmaları, sürücüler için kaza tehlikesini de artırıyor. Özellikle yeni asfalt...

Karayollarında yapılan bakım ve asfaltlama çalışmaları, sürücüler için kaza tehlikesini de artırıyor. Özellikle yeni asfalt dökümü sonrasında henüz yeterince zemine oturmayan mıcır, aracın kontrolünü de güçleştiriyor. Uzmanlar, mıcırlı yolda lastik izinden gidilmesinin daha güvenli olduğu yönünde sürücüleri uyarıyor.

Yol bakım ve onarım çalışmalarına bağlı olarak her yıl birçok kaza meydana geliyor. Gerekli ikaz ve uyarı işaretlerine rağmen bozuk ve daraltılmış yollarda kaza riskini artırıyor. Sürücüler için en büyük riski ise asfaltlama çalışmalarına bağlı olarak yola yeni dökülen mıcır oluşturuyor.

Yol yüzeyinin durumunun araç sürüşünü ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, gevşek malzemeleri mıcır yolda araç kullanıcıları için bazı risklerin ortaya çıktığını aktarıyor. Tam oturmamış mıcırlı yolda lastik izinden gitmenin daha güvenli olduğunu vurgulayan Kalyoncu, “Lastik oturma izi dışındaki yüzeyde mıcır gevşek olacağından tekerleklerin dönmesi engellenecek ve patinaj nedeniyle kayma ve yol dışına çıkma riski artacaktır.” dedi.

Tekerleklerin sıkıştırılmış yüzeylerde yolu daha iyi kavradığına değinen Doç. Dr. Kalyoncu, “Gevşek zeminde, lastikler altına alacağı suyun fazla olması nedeniyle yol yüzeyine ulaşamayacak ve yol tutuşu olamayacaktır. Bu nedenle gevşek malzeme işaretini görünce lastik oturma izi doğrultusunda aracımızı kullanmalıyız.” şeklinde uyarılarda bulundu.

BANKETE GİRERKEN HIZ 30 KİLOMETREYE KADAR DÜŞÜRÜLMELİ

Sürücülerin yol kenarlarında bulunan banketleri kullanımında da çok dikkatli olması gerektiğini aktaran Kalyoncu, banketlerin büyük çoğunluğunun mıcır kaplama olduğunu ve aracın hızının 30 kilometreye düşürülmeden bu bölgeye girilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Araç kullanıcıların herhangi bir zorunluluk nedeniyle yol kenarındaki gevşek malzemeli bankete inmesi gerekebileceğini ifade eden Kalyoncu, sürücülere şu uyarılarda bulundu: “Bankete inmeden önce frenlerinize hafifçe iki kez basın ve 4’lü acil uyarı ışıklarınızı yakarak, niyetinizi arkadan gelenlere duyurun. Sürme şeridini üzerinde yavaşlayın, hızınızı 30 kilometreye düşmesine yakın mıcır kaplı bankete inin ve çok yavaş frenleyin. Motor freni yapmayın. Ayrıca, gece bankete inmek, inilecek yerin mıcır veya asfalt, banket yüksekliği, genişliği ve buradaki olası tehlikelerin neler olduğu her zaman risklidir, bu durum da unutulmamalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler