YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doç. Dr. Yılmaz: Türkiye'de Her 12 Kişiden Biri Astım Hastası

- ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz, ''Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir.

Doç. Dr. Yılmaz: Türkiye'de Her 12 Kişiden Biri Astım Hastası

- ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz, ''Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır" dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 'Dünya Astım Günü' nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen etkinlikte, Gevher Nesibe Hastanesi girişine stant kuruldu ve vatandaşlar ücretsiz solunum fonksiyon testinden geçirildi. Testin ardından astım hastalığı gözlenen vatandaşlar ise göğüs hastalıkları polikliniğine yönlendirildi. ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz, astım hastalığına yakalanan kişi sayısının her geçen yıl arttığını kaydetti. Doç. Dr. Yılmaz, “Astım hastalığı akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır” diye konuştu.
Astım hastalığının tedavisi hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Yılmaz, astım hastalarının uygun ilaç tedavisiyle günlük yaşamlarına devam edebileceklerini söyledi. Yılmaz, “Astım tedavisinin amacı, hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun devam ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Astım hastaları, uygun ilaç tedavisiyle günlük yaşamlarına devam edebilir. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluşturur. Özel cihazlarla verilir. Tedaviye başlamadan önce bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir” diye konuştu.
Açıklamasında astım hastalığından korunmak için sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve spor faaliyetlerinin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İnsu Yılmaz, “Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yaklaşık yüzde 40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalar, sigarayı bırakmanın ve obez hastalarının kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığını göstermiştir. Aynı zamanda astım hastalarında, özellikle çocuk yaştaki astım hastalarında fiziksel aktivitenin artırılması ve düzenli spor yapılması faydalıdır. Bu sayede günlük kullanılan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar, acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yılmaz: Türkiye'de Her 12 Kişiden Biri Astım Hastası

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler