KAYSERİ, Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan’da mide sağlığı ile ilgili önerilerde bulundu. Doç.Dr. Yurci, Ramazan ayında oruçluyken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemenin önemini vurguladı. Lifli gıdalarla beslenmenin, bol sıvı almanın, yemekleri yavaş yemenin ve sindirimi kolay besinler tüketmenin, bu sürecin daha rahat geçirilmesini sağlayacağını kaydeden Doç.Dr. Alper Yurci, "Sahurda, sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır. İftarda ise hafif yiyecekler tercih edilmeli, iftar sonrasında ara öğünlerde bol sıvı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. Beslenme düzeninin değiştiği bir dönem olan Ramazan ayında, mide ile ilgili sorunlar belirginleşir. Toplumun yüzde 20’sinde görülen reflü hastalığının belirtileri özellikle gece saatlerinde artmaktadır. Reflü hastaları eğer oruç tutmak istiyorsa kesinlikle sahuru atlamamalıdır. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı ve yarı oturur pozisyonda kestirerek dinlenilmelidir. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları, iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve içmemeli, hamur işi tüketmemelidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih edilmelidir. Ayrıca mide sorunları yaşayanlar da ağrı kesicileri Ramazan boyunca kullanmaması önerilmektedir. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemlidir. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerinin artmasını önleyecektir’’ ifadelerini kullandı.
İFTARLA SAHUR ARASINDA 1 ÖĞÜN DAHA YAPIN
Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan öncesinde gastrit ve ülser hastalarının doktora danışarak gerekli önemleri almaları gerektiğini belirterek, "Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek, hazımsızlık, karın ağrı, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmek, gerekli tüm besinlerden az miktarda tüketmek ve iftar ile sahur arasına Mide şikayetlerini önlemek için Dr. Yurci’nin iftar ve sahur menüsü de şu şekilde:
İftar: 1–2 küçük hurma, 1 kase çorba, 1-2 dilim kepekli ekmek, 1 parça yağsız peynir, zeytin, 15–20 dakika sonra 1 porsiyon beyaz et Sahur: 1 tabak zeytinyağlı sebze, 1–2 dilim kepekli ekmek, sütlü tatlı ya da az şekerli komposto, meyve, bol miktarda su.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz