- ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Nöroloi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, inşaat işçilerinde 'Çalışan El Sendromu' hastalığını teşhis ettiğini ve tedavisiyle ilgili çalışmalar başlatacağını söyledi.
Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, 2015 yılında ellerinde ağrı ve uyuşma şikayetiyle başvuran bir inşaat işçisini muayene etti. Sinir sıkışma olasılığı üzerine kesin tanı için EMG testi yaptıran Yrd. Doç. Dr. Özdemir, ellere gelen duyu sinirlerinde etkilenme olduğunu belirledi. Bir sonraki gün yine inşaat işçisi olduğunu belirten başka bir kişinin de benzer bir rahatsızlıkla hastaneye gelmesi üzerine Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, bir takip listesi hazırlamaya başladı. Hastaneye aynı şikayetlerle gelen 10 hastanın kaydını alan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, yaptığı araştırmada bu rahatsızlıkla ilgili dünya genelinde bir bilgi ve bulguya rastlamadı. Şikayetleri oluşturan hastalığın dünya tıp literatüründe rastlanmayan bir vaka olduğuna kanaat getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdemir, buna 'Çalışan El Sendromu' (ÇES) ismini verdiğini anlattı. Yard. Doç. Dr. Özdemir, şunları söyledi:
"Ellerinde uyuşma ve ağrı şikayetiyle gelen inşaat işçisinin muayenesi normaldi. Sinir sıkışması olabileceğini düşündüm ve kesin tanı için elektrofizyolojik (EMG) yapılmasını istedim. Sonuç sinir sıkışması değildi. Fakat ellere gelen duyu sinirlerinde etkilenme mevcuttu. Ertesi gün başka bir inşaat işçisi aynı şikayetlerle başvurdu, onun da EMG'sinde aynı sonuçlar mevcuttu. Böyle 10'a kadar hastayı inceledikten sonra literatürü araştırdım. Hastalıkları kıyasladım. Nihai olarak literatürde böyle bir hastalık tanımlanmamış. Şimdi bu hastalığın tedavisine yöneleceğim."
'Çalışan El Sendromu' hastalarının çalışmadıklarında ellerinde ağrı, hissizlik ve uyuşma gibi nöropatik şikayetler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, bu hastaların çoğu zaman sinir sıkışması ve duyusal polinöropati hastaları ile karıştırıldığını anlattı. Hastalarda kas kuvvetsizliği görülmediğini ve derin tendon reflekslerinin normal olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yüzden klinik ve elektrofizyolojik (EMG) olarak bu hastalıklardan ayırımları gerekir. Bu hastaların hepsi, en az bir yıl boyunca ellerini ağır işler için kullanmaktadırlar. Hastalığın belirlendiği kişilerin hepsi erkek ve inşaat gibi ağır bir iş sektöründe çalışanlardan oluşuyor. Bu hastalık ile ilgili tüm literatürde benim ve Atatürk Üniversitesi'nin ismi görülecek. Bu çalışma Science Citation Index'te (SCI) yer alan dergide yayımlandı. Uzun çalışmalar sonucu tespit ettiğim hastalık, Japonya'da yapılacak Dünya Nöroloji Kongresi'ne de kabul edildi. Dünya Nöroloji Kongresi'ne katılarak Çalışan El Sendromu hastalığını ve yaptığım çalışmayı anlatacağım."
Çalışan El Sendromu hastalığının literatüre yeni girdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdemir, bundan sonraki dönemde tedavisi konusunda çalışacaklarını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, erkekler üzerinde yaptığı çalışmanın kadınlarda görülme olasılığı, genetik olup olmadığı konusunda araştırmalar yapacağını ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz