HABER

Doğa fotoğrafçıları, Sivas'ın yaban hayatına ışık tutuyor

Sivas'ta faaliyet gösteren Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçıları, tıpkı avcılar gibi saatlerce ayak izlerini sürdükleri yabani hayvanları menzillerine girdikleri anda fotoğraflıyor.

Doğa fotoğrafçıları, Sivas'ın yaban hayatına ışık tutuyor

SİVAS'ta faaliyet gösteren Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçıları, tıpkı avcılar gibi saatlerce ayak izlerini sürdükleri yabani hayvanları menzillerine girdikleri anda fotoğraflıyor. Bugüne kadar yaban keçisi, vaşak, toprak kurbağası, beyaz bantlı dağ engereği gibi doğada ender rastlanan türleri görüntüleyen grup, nesli tükenen hayvanları korumaya çalışıyor.

Sivas'ta yaklaşık 2 yıl önce kurulan Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçıları grubu, yaptıkları arazi tarama çalışmaları sonrasında dere- tepe gezerek, eşine ender rastlanan yabani hayvanlara ulaşıp fotoğraflıyor. Hayvanların yaşam hakkını savunan grup, internet ortamında paylaştıkları fotoğrafların çekildiği ortamları ise gizli tutarak bu hayvanları avcılardan korumayı amaçlıyor. Fırsat yakaladıkça deklanşöre basarak hayvanların en ilginç anlarını görüntülemek isteyen grupta avukattan öğretmene, biyologdan mühendise kadar birçok meslek grubundan fotoğrafçı yer alıyor.

271 TÜR GÖRÜNTÜLEDİLER

Yaklaşık 2 bin kişilik grubun kurucu üyelerinden Vedat Esen, Murat Güler, Oğuz Önür, Eray Şimşek ve Güray Tayyar Şimşek, geçtiğimiz günlerde zorlu doğa şartlarına ve düşük ışık koşullarına rağmen ülkemizde nadir olarak görülen vaşağı görüntülemeyi başarmıştı. Sivas'taki canlı çeşitliliğine dikkat çekerek bu değerlerin korunması için çalıştıklarını belirten Vedat Esen şöyle dedi:

"Şu ana kadar bir çoğu ender rastlanan türlerden almak üzere 217 çeşit kuş, 26 çeşit memeli, 23 çeşit sürüngen ve 5 amfibi tür olmak üzere 271 türü görüntülemeyi başardık. Biz özellikle Sivas'ın doğal güzelliklerini ve nesli tükenmekte olan birçok hayvanı tanıtarak, halkımızın bu konuda bilinçlenmesine yardımcı olmak istiyoruz."

'HAYVANLAR SİZE POZ VERMİYOR'

İçinde 181 kuş türüne ait fotoğrafın yer aldığı bir katalog hazırlayan Esen, fotoğraf çekmenin zorluklarından söz ederek şunları söyledi:

"Çok büyük emek isteyen bir iş. Nihayetinde doğada fotoğraf çekerken hayvanlar size poz vermiyorlar. Sizin onları bulmanız, ürkütmemeniz ve zarar vermemeniz gerekiyor. O yüzden özellikle kamuflaj, türlerin sıkı takibinde çok önemli."

Fotoğrafladıkları türler hakkında bilgi veren Biyolog Güray Tayyar Şimşek de şunları anlattı:

"Sivas'ta, ülkemizde ender olan türlerden Türk avurtlağı, Savi'nin cüce yarasası, toprak kurbağası, akkuyruklu kartal, puhu, yaban keçisi, cüce avurtlak, vaşak gibi türleri görüntüledik. Karakulak'ı da gördük fakat görüntüleyemedik. Ama Sivas'ta olduğunu gördük. Özel olan türler arasında yine beyaz bantlı dağ engereği var, Sivas'ta endemik bir tür. Yaban keçisi yine Türkiye'de ender bir tür. Sivas'ta birçok kez görüntüledik. Bunların dışında ayı, kurt, tilki gibi hayvanları da görüntüledik."

'DURUŞMADAN ÇIKIP KOŞARAK ÇEKİME GİTTİM'

Grup üyelerinden avukat Murat Güler, oluşumun temel amacının dünyada yaşayan ve en az insanlar kadar sağlıklı yaşam hakkına sahip olan diğer canlılara dikkat çekmek olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Amacımız özelikle Sivas'ın ülkemiz nezdinde ve uluslararası alanda sahip olduğu çeşitliliğin farkındalığını sağlamak. Önceleri gittiğimiz köy ve ilçelerde olumsuz tepkiler alıyorduk. Çünkü gün doğumundan, gün batımına kadar her saatte çekim yapıyorduk. Şimdilerde ise vatandaşlar bizi arayarak ihbarda bulunuyorlar, gördükleri hayvanları tarif ediyorlar. Biz de bu ihbarlar üzerine hayvanların peşinde koşmaya başladık. Hatta ben bir seferinde duruşmadan çıktım, adliyeden çantamı bile almadan arabaya binip koşarak çekime gittim." (DHA)

En Çok Aranan Haberler