HABER

Doğa harikaları yok olacak

Doğa harikaları yok olacak

Paris (AA)- Amazon ormanları, Himalaya buzulları, mercan adaları veya Bengal kaplanı gibi doğa harikası türler veya bölgeler, küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan araştırma, 40 bin bitki ve 47 memeli türünün yaşadığı Amazon ormanlarının yüzde 30 ila 60'ının, iklim değişikliği yüzünden Afrika savanlarına döneceğini gösteriyor.Araştırmaya göre, Şili ve Arjantin'deki Valdivian ormanları da aynı şekilde tehdit altında bulunuyor.
ABD ile Meksika arasında, 3500 bitki ve hayvan türünü barındıran Chihuahua çölü de alarm listesinde yer alıyor.

Avustralya açıklarındaki büyük mercan adaları, yine tehdit altında. Zira okyanusun ısınan suları mercanların ağarmasına ve yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Listede, Karayipler ve Güney Amerika sahillerinin konukları deniz kaplumbağaları da bulunuyor. Isınmanın diğer bölgelerden iki kat hızlı olduğu Kuzey Kutbuna gelince, Alaska sahillerinin sombalıkları, namlunun ucundaki hedef olarak gözüküyor.Asya'da Hindistan'la Bangladeş arasındaki ormanlarda yaşayan Bengal kaplanı gibi nadir türler, küresel ısınmanın hedefi olarak beliriyor. WWF araştırması, Çin'de pandaların yaşadığı Yangçe nehrinin yukarı kısımlarının da tehdit altında olduğuna işaret ediyor.
Kutuplar dışında dünyanın en fazla buzuluna sahip Himalayalarda buzullar hızla eriyecek ve taşkınlara yol açacak.

WWF'nin geleceğinden endişe ettiği bir bölge de doğu Afrika sahilinde Kenya, Tanzanya ve Mozambik boyunca uzanan ormanlar.

En Çok Aranan Haberler