Türkiye'de doğada ve ormanlık alanlarda 34 çeşit zehirli mantar bulunuyor.
Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, ormanlık alanlarda bilinçsiz bir şekilde toplanan mantarların yenilmesinin ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. Doğada ve ormanlık alanda 34 zehirli mantar türüne karşı 35 de besin değeri yüksek mantar türünün bulunduğuna dikkat çeken Hacıoğlu, ormanlık alanda yetişen mantarların zehirli zehirsiz olduğunu kulaktan duyma sözlerle bilmenin imkansız olduğunu kaydetti. Antalya bölgesi ormanlık alanlarında 12 tür zehirli mantarın yetiştiğini belirten Hacıoğlu, besin değeri yüksek olan ve halk arasında 'kuzugöbeği' ismiyle bilinen mantar türünün ilaç sanayiinde kullanıldığı için kıymetli olduğunu söyledi. Hacıoğlu, "Bölgemiz ormanlık alanlarında 35'in üzerinde zehirli ve zehirsiz mantar türü yetişiyor. Mantarların zehirli ve zehirsiz olduğunu ayırt etmek uzmanlık isteyen bir iş. Çoğu zaman ‘abi al bu mantarı kesinlikle zehirsiz’ sözleri insanları hastanelik edebiliyor. Bazı zehirli mantar türleri insanlarda kalıcı rahatsızlığa neden olabiliyor. Mantar hususunda hayatımızı hiçe sayarak tehlikeye atmayalım." diye konuştu.
Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, bazı zehirli mantar türlerinin yenmesinin karaciğer nekrozuna yol açtığını, bunun da karaciğer hücrelerini öldürerek iflas ettirdiğini söyledi. Zehirli mantarın yenmesiyle hastanın midesi yıkansa bile vücudun zehri 3 gün sonra attığına dikkat çeken Canan, dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz