Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve KOSGEB işbirliğinde gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sona erdi. Eğitime katılan kursiyerlere sertifikaları verildi.
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan törende konuşan kursiyerlerden Saniye Çatalbaş, uzun zamandır çalışan bir insan olduğunu, kendi işyerini kurmak istediğini fakat olanak bulamadığı için kendi işini kuramadığını söyledi. Çatalbaş, “Devletimize bize böyle bir olanak sunduğu için, DOĞAKA ve KOSGEB’e de buna öncülük ettiği için teşekkür ediyorum. Aldığımız eğitim sonunda sertifika almaya hak kazandığım için mutluyum. Bundan sonrası için planım, kendi işyerimi açmaktır. Şu an bunun hazırlıkları içindeyim. Nasip olursa Ocak ayında başvurularımı yapacağım. Bize böyle bir şans verildiği için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise, DOĞAKA’nın bölgenin iş kurma potansiyelinin geliştirilmesi için her sene düzenli olarak girişimcilik eğitimleri düzenlediğini kaydederek, şöyle devam etti: “Osmaniye’de gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ile 170 kişi eğitim aldı. Eğitime katılan 164 aday KOSGEB tarafından istenen yeterliliğe ulaşarak, sertifika almaya hak kazandı. Bu yıl ise 60 kişiye eğitim verdik. 25’i kadın olmak üzere 56 katılımcımız sertifikalarını almaya ve daha sonrasında verilecek olan girişimcilik desteklerinden yararlanmaya hak kazandı. KOSGEB, Girişimcilik Destek Programı ile yeni iş yeri açan girişimcilere 30 bin TL hibe ve 70 bin TL faizsiz kredi desteği sağlamaktadır. Verdiğimiz eğitimlerle iş planlarını oluşturan girişimci adaylarımız, gerçekçi yaklaşımlarla işlerini planlayabilmekte ve KOSGEB desteği ile ticaret hayatına atılmaktalar. Başarılı olan işletmeler de, diğer destek mekanizmalarını kullanarak işlerini geliştirebilmekteler.”
KOSGEB Osmaniye Hizmet Merkezi Müdürü Danyal Peker ise yaptığı konuşmada, KOSGEB olarak KOBİ’lere destek mekanizması yanında girişimcilere de destek olmak için Girişimcilik Eğitimi ve yeni Girişim Desteği uygulamalarını başlattıklarını belirterek, “2010 yılı Haziran ayından bu yana Türkiye genelinde 110 bin kişiye ve Osmaniye genelinde de 1200 kişiye eğitim verdik. Bu 1200 kişiden 133 kişiye işyeri kurulması sağlandı ve bu işletmelere 1 Milyon TL.’ye yakın destek verildi” diye konuştu.
Sadece işletme kurulmasının yeterli olmadığını da ifade eden Peker, şunları söyledi:
“TOBB’un yaptığı araştırmaya göre; kurulan işletmelerin yüzde 65’i 3 yıl içerisinde batıyor. Biz verdiğimiz eğitimlerde işletmelerin batmaması için neler yapılması gerektiği konusunda da eğitim veriyoruz. Sertifika alacak olan kursiyerleri tebrik ediyorum. Yeni iş kuracak arkadaşlarımıza, kurdukları işletmelerde farklılık yaratacak, inovasyon yaratacak, sürekli büyüyebilecek işletmeler kurmaları konusunda aldıkları eğitimdeki doneleri özellikle iyi kullanmalarını tavsiye ediyorum. Kurulacak olan işletmelere şimdiden başarılar diliyorum.”
“170 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALMA FIRSATI TANINDI”
Törende konuşan Vali Celalettin Cerrah ise günümüzde girişimciliğin geliştirilmesi konusunun tüm ülkelerin ekonomik politikalarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade ederek, “Topluma girişimcilik ruhunun aşılanması, gelecekte girişimci sayısının artırılması için yürütülen çabaların başında gelmektedir. Girişimci, yeni fikirlerin yaratılması, yayılması ve uygulamasını hızlandırır. Ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açar. Teknolojileri kullanan sektörlerde verimliliği artırır ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için ekonomik büyümeyi hızlandırır. Bizler de Osmaniye ilimizin ekonomik olarak gelişmesi için girişimciliği destekliyoruz. Kendi işini kurmak isteyen vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla hem eğitimler veriyoruz, hem de eğitimlerinin sonrasında hibe programlarından yararlanmalarını sağlıyoruz” dedi.
DOĞAKA olarak bugüne kadar Osmaniye’de gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ile 170 kişiye eğitim alma fırsatı tanındığını belirten Vali Cerrah, “Bu eğitimlere katılan kişiler arasından 69’u kadın ve 95’i erkek olmak üzere toplamda 164 girişimci adayı KOSGEB tarafından istenen yeterliliğe ulaşarak sertifika almaya hak kazandı. 2010 ve 2011 yıllarında DOĞAKA tarafından verilen bu eğitimlere katılan kişilerden 5’i kadın olmak üzere 10 girişimcimiz kendi iş yerlerini açmak suretiyle KOSGEB desteğine başvurmuşlardır. Bu yıl ise 60 kişiye eğitim verdik. Toplamda 56 katılımcımız sertifikalarını almaya ve daha sonrasında verilecek olan girişimcilik desteklerinden yararlanmaya hak kazandı. Bu girişimci adaylarından 25’inin kadın girişimci olması ise bizim için ayrıca sevindirici bir husustur. Girişimcilik Destek Programı ile KOSGEB yeni iş yeri açan girişimcilere 30 bin TL hibe ve 70 bin TL faizsiz kredi desteği sağlamaktadır. Yalnız bu desteği almak isteyen girişimci adaylarının, yeni bir iş kurma ile ilgili temel bilgilere sahip olması gerekmektedir. İşte biz verdiğimiz bu eğitimler ile bu kişilere yaratıcılık, iş fikrinin geliştirilmesi, iş planı hazırlama, pazar araştırması yapma, üretim ve yönetim planlaması, finansal planlama konularında uygulamalı dersler veriyoruz. Bu dersler sonucunda iş planlarını oluşturan girişimci adaylarımız, gerçekçi yaklaşımlarla girişimlerini planlayabilmekte ve KOSGEB desteği ile ticaret hayatına atılmaktalar. Başarılı olan işletmeler, diğer destek mekanizmalarını da kullanarak işlerini geliştirebilmekteler” diye konuştu.
Vali Cerrah sözlerinin sonunda sertifika alacak 56 girişimciyi tebrik ederek, ilk işyerini açacak olan kursiyerin işletmesinin açılışını da hep birlikte yapacaklarını ve destek olacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan 56 kursiyere sertifikaları Vali Celalettin Cerrah, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya, KOSGEB Osmaniye Hizmet Merkezi Müdürü Danyal Peker ve DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız tarafından verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz