Doğum Yöntemleri dendiğinde doğal doğum diye bir ayrım yapan doktor sayısı çok az.. Genelde normal doğum veya vajinal doğum olarak doğuma bakılıp diğer alternatife ise sezaryen denmeye başlandı günümüzde..
-"Nasıl doğum yapacaksın?"...
-"Sezaryen istiyorum" ...
Sanki menüden yemek seçiyoruz. Doğum sadece vajinal yoldan olur zaten, sezaryen ise sadece gerekliolduğu zaman yapılan bir kurtarma operasyonudur. Bir doğum metodu değildir.
"Doğal doğum" dendiğinde ise bunun vajinal doğum olduğu düşünülüyor oysa, müdahalesiz doğum yöntemlerinen bahsediyoruz. Bu konuda kimler neler yapmış bakalım:
Lamaze Yöntemi, 1940 larda, Fransız bir kadın doğum doktoru olan Fernand Lamaze tarafından, Sovyetlerin kullandığı doğum tekniklerinden etkilenerek geliştirilmiş bir yöntem.
Hamilelik doğal bir yaşam olayıdır. Kadın bedeni, içinde bir bebeği var edip, besleyecek ve büyütüp doğurabilecek mükemmel bir tasarıma sahiptir. Hamilelikteki 40 haftalık süre, bebeklerin gelişip büyümesi için olduğu kadar kadının bedeninin doğuma ve anne olmaya hazırlanması için de gereklidir. Hamilelik, anne ve babanın bebekleri ile hayat boyu sürecek olan o kuvvetli bağının kurulması için bir fırsattır. Sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebek için, sağlıklı bir hamilelik gerekir. Hamilelik döneminde Lamaze eğitimi kadına bedenini tanımak, kendine güven duymak, iç bilgeliğine ulaşabilmek, hamilelik, doğum, emzirme ve ebeveynlik konusunda bilinçli kararlar vermek konusunda yardımcı olur.
Lamaze yönteminde özellikle nefes sistemi, doğumda bir devrim niteliğinde olmuştur. Çünkü nefes sayesinde beyin doğal yakıtı oksijenden mahrum kalmıyor, gereken hormon düzeni işleyerek, kasılmaların daha ağrılı hissedilmesinin önüne geçmek mümkün oluyor.
Nefesin derin olması, burundan yavaş ve kontrollü alınması ve ağızdan gene yavaş dışarı akıtılması, üflenmesi gerekiyor, nefes alma ve verme aşamasında 4 er saymak yavaş olmayı sağlayabilir.
Bu basit başa çıkma stratejisi ile stres altında ya da zor durumdayken bile düşünebilme ve sağlıklı karar verebilme imkanı var. Derin, düzenli, temiz nefes daha net düşünmeye yardımcı olacaktır. Derin nefes sağlıklı, proaktif seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır. Derin nefes panik veya korkuyu engelleyecek veya azaltacakır. Nefese konsantre olmak ağrıyı hissetme derecesini azaltacaktır.
Lamaze nefesi denildiğinde hee, hee ,hoo şeklinde tipik bir nefes öğretilir diye düşünülür, oysa kanda oksijen miktarını arttıran bu nefes ağrıyı yönetmek için gereken nefes sisteminin sadece bir kısmıdır. Çünkü hızlanmış ve kısalmış nefes hiperventilasyona sebep olur, baş dönmesi ve sinirsel sorunlar yaratabilir.
Lamaze nefesi sadece bu hee hee hoo değildir.. Başka derin nefes teknikleri de vardır sakin kalmayı ve relaks olmayı sağlayan... Sakin kalabilmek doğuma ve kasılmalara odaklanmayı ve ağrıyı yönetebilmeyi sağlar.
Ancak unutulmamalıdır ki, Lamaze nefesi sadece ağrıyı yönetmenize yardım eder, ağrıyı ortadan kaldırmaz, bu yüzden "gerektiğinde" ağrı kesici kullanmanız halinde kendinizi yanlış yapmış gibi hissetmeyin.
Lamaze nefesleri kısaca şunlardır:
**Temizleyen-tam nefes , her kasılmanın başında ve sonunda , derin ve yavaş olarak burundan alınıp, aynı yavaşlıkla ve içerde hiç nefes bırakmayacak şekilde sonuna dek ağızdan dışarı akıtılan nefestir.
**Yavaş nefes, sadece stres atmanız için yararlı bir tekniktir. Bu doğal nefesinizdir, ancak uyurken alıp verdiğiniz kadar. Bu nefes, sadece göğüstedir, karını ve göğsü, akciğerleri dolduracak kadar derin değildir. Bunun yerine, daha az çabayla göğüsten alınıp verilir.
Arındırıcı bir "tam" nefes ile başlayın. Şimdi rahat edeceğiniz kadar bir hızla 3e veya 5e sayana dek nefesi alın ve aynı sayıda verin. Çene ve omuzları rahatlatın. Nefes alın: bir, iki, üç, dört. Nefes verin: bir, iki, üç, dört. Yaklaşık 90 saniye sonra başka bir arındırıcı tam nefesle sonlandırın.
**Üfleme nefesi, relaks haldeyken kendinizi zorlamadan rahat olarak yapabileceğiniz başka bir yavaş ve sığ nefestir. Kendinizi sınırlarınızın ötesinde zorlamadan yapmalısınız. Bu da bir tam arındırıcı nefes ile başlar, sonra burundan nefes alınır, ağızdan üfleyerek sanki yüzünüzün önündeki kağıdı uçurmak ister gibi veya bir muma üfler gibi nefes dışarı verilir..
Yaklaşık 90 saniye uygulayın bu tekniği ve başka bir tam nefesle bitirin.
**Hee,hee,hee,..hooo nefesi, en bilinen tipik Lamaze nefesidir, hızlı ve küçük 3,4 nefes verişi, uzun bir nefes üfleme izler. Burada önemli olan bedenin rahat ve gevşek kalmasına dikkat etmektir ve ritim rahat olmalı, arada yumuşak ve rahat küçük bir nefes alınmalıdır her hee, hee, hoo dan sonra... Bu egzersizi de 90 sn. yapın ve tam bir temizleyici nefes ile bitirin.
Unutmamanız gereken en önemli şey rahat olmanızdır, bu nefesler kasılmalar sırasında daha az ağrı hissedebileceğiniz şekilde bedeninizi yönetmeniz içindir.
Doğum "doğal" bir olaydır ve doğumu yaşarken kendinizi rahat bırakabilmeniz bebeğinizi kucağınıza daha kısa sürede ve daha kolaylıkla almanızı sağlar.
![bebek1_450]()
Lamaze Yönteminin esasları arasında doğum sürecindeki izlenen yol önemlidir.
Doğum kendi kendine başlar, bebeğin istediği zamanda ...
Doğum eylemi boyunca anne hareketlerinde sebesttir ve yürür, farklı pozisyonlarda bedeni rahatlatır, esnetir...
Yanında sürekli destek için, bir doula, koç, arkadaş veya eş gibi bir yakını vardır.
Gerekmedikçe her türlü tıbbi müdahaleden kaçınılır.
Sırtüstü pozisyonlardan kaçınılır, dikey pozisyonlarda kalınmasının eyleme etkisi bilinir.
Anne bebek arasında doğumla beraber hemen ten teması, emzirme ve beraberlik vardır. Buna saygıyla yaklaşılır.
Doğum yöntemlerinden Bradley Yöntemi, "kocaların doğum koçu" olduğu bir yöntem olarak bilinir. Dr. Roberty Bradley tarafından geliştirilen yöntem, doğal bir süreç olan doğumda, kadının bedeninin doğuma uygun tasarlandığına inanması ve bilgilenmesi ile eşinin de koçluğu ile bebeğini dünyaya getirmesi sözkonusudur. Koç her zaman kocalar olmayabilir ama bir doğum koçu vardır ve annenin bedenini relaks bırakarak stresle başa çıkıp, doğal yoldan doğum yapması sağlanır.
1970 lerde Fredric LeBoyer' in geliştiridiği yöntem popüler olmuştur. Fredric LeBoyer ile şiddetsiz doğum kavramı ön plana çıktı. LeBoyer yöntemi uygulayıcıları düşük ışıklandırma, hafif bir müzik, sıcak kullanımıyla beraber doğum sonrası yıkanma ve bebek masajı öneriyordu, bebekler çok yavaş ve tamamen rahat doğuyordu, doğum travması olmamasına bebeğin strese girmemesine önem veriliyordu bu yöntemde. Ki bu yöntem aslında pek çok doğum yöntemiyle kombinlenebilinir. Bu yöntemi kullanarak bebekler çekme ya da asılma olmadan doğarlar, hemen annelerinin karnına yerleştirilirler.
![bebek1_450]()
Ve..
"Hypnobirthing" olarak da bilinen "Mongan Doğal Doğum Yöntemi" de kadınlara derin ve bütünsel gevşeme ile neredeyse tam bir ağrısız doğumu öğretti.
Derin, karın nefesleri ile, sakin ve stresiz bir doğum ile kendilerini tamamen relaks bırakabilen kadınlar, doğum anında bedenlerinde adeta orgazmik bir zevki de tadabilmektedirler. Ancak her kadın kendini o kadar rahat bırakamadığı için hissetmekte başarılı olamayabiliyor. Gene de ağrısız doğum konusunda çok başarılı olduğu kesin.
JALE ÖZEN