BRÜKSEL (İHA) - Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yapılan doğal gaz sevkiyatını durdurması 18 Avrupa ülkesini etkiledi. İki gündür gaz sevkiyatı durmuş vaziyette. Bundan Almanya gibi büyük ülkelerin yanı sıra Moldova gibi küçük ülkeler de etkilendi.
Gaz sevkiyatının kesilmesinden etkilenen ülkelerin durumları şöyle:
Avusturya: Ülke, gazının yüzde 60'ını Rusya'dan alıyor. Gaz 7 Ocak'tan itibaren kesik. OMV şirketi rezervler, yurt içi üretim ve diğer ithalat kaynaklarına başvurarak arz tedarikini garanti altına almaya çalışıyor.
Almanya: Ülke, gazının yüzde 42'sini Rusya'dan alıyor. Sevkiyat tamamen durmuş halde. E.ON AG ve Wingas şirketleri gaz depolarına ve boru hattıyla Polonya üzerinden gelecek gaza yöneldi.
Türkiye: Rus gazına bağımlılık yüzde 67 oranında. Ukrayna üzerinden gelen gaz kesilmiş halde. Mavi Akım boru hattının tam kapasite çalışmasıyla zarar telafi edilmeye çalışılıyor.
Yunanistan: Rusya'ya bağımlılık oranı yüzde 82. Ukrayna'dan gelen gaz kesik. Türkiye'den yapılan ithalat da sözleşmeden az miktarda yapılabiliyor.
İtalya: Rus gazına bağımlılık yüzde 28 nisbetinde. Gelen gaz miktarında yüzde 90 azalma var. Rezervlere yönelindi.
Fransa: Gazının yüzde 24'ü Rusya'dan geliyor. Arzda yüzde 70 azalma var. Elektriğinin yüzde 80'ini nükleer enerjiden elde eden ülke gaza çok fazla bağımlı değil.
Slovakya: Yüzde 100 Rus gazına bağımlı. Ülkede acil durum ilan edildi. Makedonya da yüzde 100 bağımlı ülkelerden.
Bosna, yüzde 100'e yakın oranda Rus gazına bağımlı. Ülkede herhangi bir rezerv de yok. Rus gazına bağımlılık Sırbistan'da yüzde 87, Bulgaristan'da yüzde 96, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 80.
Polonya, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Romanya ve Moldova da gaz sevkiyatının kesilmesinden etkilenen ülkelerden. Moldova gibi bazı ülkelerde gaz arzının kesilmesinden dolayı sadece birkaç günlük gaz kaldı.