HABER

Doğal gübre, çiftçilerin umudu oldu

SİVAS (İHA) - Sivas başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde yeni bir dönem başlatan kalsiyum-sülfatlı gübreler, çiftçilerin umudu oldu.

Sivas'ta 40 yıldır çiftçilik yapan Turan Altay, daha önce kimyasal gübre kullandıklarını, ancak ürünlerden iyi sonuç alamadıklarını söyledi. Kimyasal gübre ile gövdesi zayıf olan ürünlerin rüzgar, yağmur ve dolu gibi etkenlerle yattığını, başaktaki tanelerin de az olduğunu söyleyen Altay, sonbahar döneminde pazara yeni sürülen DOĞ-AL isimli kalsiyum-sülfatlı gübre kullanmaya başladıklarını kaydetti. Altay, "Bu sonbahar döneminde cips türü doğal gübre olan kalsiyum-sülfat kullandık. Üründe gözle görünür şekilde katkılı olduğunu gördük. Ürünlerin sap ve gövdeleri daha kuvvetli olduğundan son yağan yağmur ve dolu nedeni ile bizim ürünümüzde yatma olmazken, komşu tarlalardaki ürünlerin tamamı yattı. Ayrıca, gövdesi güçlü olan ürünlerin başaklardaki tane sayısı da önceki gübrenin ürünlerine göre daha da arttı" dedi.

DOĞ-AL Gübre Sivas Belge Temsilcisi Muzaffer Doğan ise doğal gübrenin ürün köklerinde gelişim sağlayarak, rahat beslenmesini sağladığını söyledi. Bu gübre sayesinde sert topraklarda da ürün alındığını ifade eden Doğan, ürünlerdeki temel farkın bileşeninde kalsiyum-sülfat olduğuna dikkat çekti. Altay, "Bu gübrenin kullanıldığı ürünlerin daha sağlam olmasının nedeni sadece gübre özelliği taşımamasıdır. İçerisinde toprak ıslah materyalleri olduğundan bozulan toprağın yapısını düzeltip, kabarttığı için kök daha derinlere ulaşarak, bitkinin daha iyi beslenmesine katkıda bulunuyor. Bu da ürünün daha sağlıklı ve çok olmasına önemli destek oluyor" diye konuştu.

DOĞ-AL gübrelerinin geçen yıl Sivas'a 600 ton olarak girdiğini de ifade eden Doğan, bugüne kadar hiçbir şikayetin gelmediğini, aksine kullanan çiftçilerin, gübre sayesinde daha fazla ürün aldıklarını söylediklerini, Türkiye topraklarında çiftçinin umudu olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Gübrenin bir çok mahsulde kullanıldığını da sözlerine ekleyen Doğan, "Hububat için verim artışı yüzde 18 ila yüzde 20, şeker pancarına yüzde 40 gibi bir rakam söylüyoruz. Ürünlerin de raf ömrü uzun olacak. Başaklar için de hasat dönemi sonrasında kesin rakamlar belirlenecek" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler