YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğal Yaşama Ateş

Mustafa OĞUZ/İZMİR, Gümüldür sahilindeki sazlıklarda bir süre önce yangın çıktı. Plajda güneşlenen vatandaşları da tedirgin eden yangın itfaiye ekipleri tarafından

Doğal Yaşama Ateş

Mustafa OĞUZ/İZMİR, Gümüldür sahilindeki sazlıklarda bir süre önce yangın çıktı. Plajda güneşlenen vatandaşları da tedirgin eden yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında yaklaşık 10 dönüm alandaki sazlıklar zarar gördü. Sazlıklara yakın yerlerde inşaatların devam ettiğini belirten vatandaşlar, bu yaz birkaç kez sazlıkların alev aldığını, kasıtlı olarak yakıldığını düşünmeye başladıklarını söyledi.
Kuş bilimcisi "Saz ya da kamış dediğimiz bitkiler, belli oranda tuzluluğa tolerans göstermekle birlikte tatlı su bitkileridir. En önemli özellikleri kapalı ve korunaklı alanlar yaratarak pek çok canlı türüne barınma imkanı sağlamalarıdır. Sazlıkların içinde saz tavuğu, sukılavuzu, sakarmeke, küçük balaban, saz delicesi, bıyıklı baştankara, kamışbülbülü ve bunlara benzer pek çok kuş türü yuva yapar ve aynı zamanda düşmanlarından korunur. Kuşların yanı sıra pek çok kurbağa, yılan, kaplumbağa, balık, böcek ve örümcek türü de sazlık alanları üreme, beslenme ve korunma gibi amaçlarla kullanır."
'SAZLIKLAR SUYU DA KORUR'
Sazlıkların güneş ışınlarının etkisini düşürerek suyun buharlaşmasını azalttığını, böylece yaz aylarında sulak alanlardaki suyu da koruduğunu belirten Ömer Döndüren sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca belli oranlarda ağır metalleri dahi arıtabilir, adeta bir arıtma tesisi gibi de çalışırlar. Ülkemizde ne yazık ki yaz aylarında sık sık sazlıkların yakıldığını görüyoruz. Bu yakma aslında sadece saz denilen bitkiyi yok etmiyor, kaçma imkanı bulamayan içindeki milyonlarca canlıyı da yok ediyor. Öte yandan sazlıklar yakmayla yok edilebilecek bitkiler de değiller. Çünkü rizomlu kök yapıları çok güçlü ve bir sonraki yıl daha gür bir şekilde yeniden çıkıyorlar. Ama olan sazlıkların içinde yaşayan canlılara oluyor. Çok geniş sazlıkların olduğu alanlarda özellikle bazı su kuşlarının ihtiyaç duyduğu açık yüzeyleri kapatmaları nedeniyle, sazlıklarla kontrollü bir şekilde mücadele edilerek açık su yüzeylerinin oluşması sağlanıyor. Bunun için otlatma, kesme ya da az da olsa yakma işlemleri uygulanıyor. Ancak bunlar bilimsel veriler ışığında ve kontrollü yapılıyor. Sazlıkların kontrolsüz bir şekilde gelişigüzel asla yakılmaması gerekiyor."

Doğal Yaşama AteşDoğal Yaşama AteşDoğal Yaşama Ateş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler