KADIN

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olamayanların Uygulayabileceği 4 Yöntem

Bu yazımızda kısır olan bireylerin tedavi yöntemleri değil, normal şartlarda çocuğu olmayan insanların tüm dünyada başvurduğu en popüler çocuk sahibi olma yöntemlerine yer verdik.

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olamayanların Uygulayabileceği 4 Yöntem

Tüp bebek

En bilindik yöntemle başlayalım, tüp bebek. Tüp bebek tedavisi, normal olarak gebelik şansı olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Dünyada ilk tüp bebek 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Türkiye’de ise ilk 1989 yılında Ege üniversitesinde ilk tüp bebek doğumu gerçekleşmiştir. Günümüzde çok sayıda çift bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmektedir.

Basit olarak tüp bebek işlemi, kadından alınan yumurtanın (oosit), erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında dölleyerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Bu işlem tecrübeli bir ekip ve uygun laboratuvar ortamında yapıldığı zaman başarı şansı artar.

Tüp bebek haricindeki ilaçlı tedaviler

Hamile kalamayan kadınlar, kadın doğum uzmanlarına gittiklerinde tüp bebekten öncesinde çeşitli ilaç ve iğnelerle yumurtalıklarına doğrudan fayda sağlanabiliyor. Bu tedavinin hekim kontrolünde ve onun izlediği yol ile olması son derece önemlidir.

Sperm donasyonu

Sperm donasyonu veya sperm nakli, kendi sperm hücreleriyle gebe kalamayacak (Azospermik hastalarda) veya gebe kalması sağlık yönünden riskli (genetik veya bulaşıcı bir hastalık taşıyan) bir çiftin banka spermi (donör spermi) kullanılmak süretiyle gerçekleştirdiği bir tüp bebek uygulamasıdır.

Sperm donasyonu aynı zamanda evlilik düşünmeden hamile kalmak isteyen bekar bayanlarında anne olmak için sıklıkla başvurdukları bir tedavi şeklidir. Sperm donasyonu işleminde gebelik başarısı anne adayının yaşına, yumurta rezervine, oluşacak embriyo kalitesine göre değişkenlik göstermektedir.

Taşıyıcı annelik

Yurt dışındaki haberlerde çok sık rastlanılan bir yöntemdir. Evli ve çocuk sahibi olamamış kadının gebelik mahsulünü taşıyacak bir rahminin olmadığı durumlarda evli çiftin erkeğinden alınan spermin kadından alınan yumurta hücresi ile dışarıda döllenmesiyle oluşan embriyonun, başka kadının rahmine yerleştirilmesiyle hamile kalan, bebeği rahminde taşıyan ve doğuran kadına taşıyıcı anne adı verilir. Bu işi ücretle yapana kiralık taşıyıcı anne, ücret söz konusu olmadan yapan kadına ise gönüllü taşıyıcı anne denir.

Kaynak: centrumclinic, cyprusivf

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler