İstanbul'da şu anda yüzde 55'in üzerinde doğalgaz kullanıldığını belirten Polat, Petrol Gaz gazetesine yaptığı açıklamada, "Bizim İstanbul'a döşemiş olduğumuz şebeke hattı 2.5 milyon konut kapasiteli. Yani 2.5 milyon konutluk doğalgaz hattı sağlanmış durumda. Ancak bunların tamamı henüz doğalgaz kullanımına geçmiş değil. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar 2 milyon abone rakamına ulaşmak. Sanayide de kullanım oranı yüksek. Ekonomik açıdan bakıldığında Şu an doğalgaz Türkiye'nin en ucuz yakıtıdır.
Kömür ile bile kıyaslamak mümkün değildir. Çünkü konuyu yalnızca fiyat bakımından değerlendirmemek gerekir. Doğalgaz son derece temiz, sağlıklı ve kullanımı rahat bir yakıt. Ancak doğalgazın kullanımı daha ekonomik hale getirilebilir. Bunun için bizde bir takım çalışmalar yapıyoruz" dedi.
"GAZ TEKNİSYENLERİ YETİŞTİRİYORUZ" Doğalgazın daha ekonomik kullanımı hakkında tüketicilere bilgilendirmek için ısı danışma merkezlerini kuracaklarını vurgulayan Polat, şunları söyledi:
"Burada verilen hizmet tamamen ücretsiz olacak. İstanbul'un yaşanılır şehir seviyesini yükseltmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca Fransız şirketi Gas De France ile işbirliği yaparak Uluslararası Gaz Eğitim Merkezi açtık. Burada gaz teknisyenleri yetiştiriyoruz. Türkiye'de doğal gaz kullanımı ileride 60'a yakın ilde yaygınlaştırılacak. Dolayısıyla eğitimli eleman ihtiyacı ortaya çıkacak. Burada yetiştirdiğimiz elemanlar, bu ihtiyacı karşılayacak. Bu merkez tüm Orta Doğu ve Balkanlara hitap edecek. Geçmişte doğal gazın altyapı yatırımları hazine garantisiyle gerçekleştirilmiş. Şu anda borçlarını ödemeye devam ediyoruz. BOTAŞ ve İGDAŞ arasında bir brüt marj var ama kar marjı diyemiyorum çünkü 15 yıldır yapmış olduğumuz yatırımlar geri dönmemiştir. Dolayısıyla şu ana kadar İstanbul'a 1 milyar dolara yakın yatırım yapılmıştır."
FİYATTA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Sene başında doğalgazın fiyatında yapılan değişiklikte İGDAŞ olarak marjlarından yüzde 35'lik fedakarlık yaptıklarını ifade eden Polat "Bu yıl alternatif kaynak arayışındayız. Doğal gaz kullanımının yaygınlaşması için uyguladığımız çalışmalar, alacaklarımızın tahsilatında yaşadığımız sorunlar, yatırım maliyetlerinin yüksekliği, özellikle katkı payı ve güvence bedeli konusunda uyguladığımız kampanyalar nedeniyle finans güçlüğü çekiyoruz. Bu nedenle yeni kaynak bulmak zorundayız. Alacaklı olduğumuz kamu kuruluşu var. Tahsilatlarda biraz sıkıntı çekiyoruz" dedi.
Bu yıl bin 200 kilometre boru hattı inşa etmeyi ve 2 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Polat, "BOTAŞ ile birlikte gaz taahhütlerin de bulunup anlaşmalar yapıyor ve alınan gazı satıyoruz. 2001 yılında bu taahhütlerle ilgili bir endişe yaşamadık. 2002'de de yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Aynı şekilde BOTAŞ'ın da bu konuda sıkıntı yaşayacağını sanmıyoruz. Fazla gazın Avrupa'ya ihracı, doğal gazın araçlarda kullanılması bu alternatiflerden bazıları" diye konuştu.
ARAÇLARDA DOĞALGAZA GEÇİŞ Dünyada araçlarda doğalgaza geçiş başladığını da belirten İGDAŞ Genel Müdürü Süreyya Polat, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Geçtiğimiz günlerde Fransa'da bir toplantıya katıldım. Arjantin'de 600 binin üzerinde araç doğalgaz kullanıyor. Almanya, Amerika, İtalya ve Fransa'da doğalgaz istasyonları kurulmaya başlanmış. Bu konuda teknoloji süratle gelişiyor. Türkiye'de İstanbul'da bir doğalgaz istasyonu bulunmakta. Birkaç istasyonda kurulma aşamasında ve ruhsat almayı bekliyor. Türkiye'nin fiziksel altyapısı hazır ama mevzuatta bir sıkıntı yaşanıyor. Ruhsat nasıl verilecek, kim verecek, emniyet mesafeleri nasıl tespit edilecek gibi. Bunlarla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kanun çıktıktan sonra belirli süre istedi. Bu sürenin bitmesine 4 - 5 ay kaldı. Orada net bir karar alınmalı. Çünkü İran'dan Ankara'ya kadar doğal gaz boru hattı geldi. Dolayısıyla BOTAŞ bu güzergah üzerinde akaryakıt istasyonlarında da doğal gaz kullanımını teşvik edecek çareler arıyor."