Financial Times gazetesi, cezanın, grup için “güçlü bir darbe” oluşturduğunu belirterek, “Aynı zamanda, iş dünyasına ve medyaya yönelik ve ülkenin, yabancı yatırımcıların arasındaki imajını zedeleyebilecek siyasi müdahaleye ilişkin soru işaretlerini de yaratıyor” yorumunu yaptı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ile yayımladığı haberinde Türkiye’nin en büyük medya grubu Doğan grubuna getirilen rekor cezanın, grubun hisselerinin değerini yüzde 20 düşürdüğüne işaret edildi.
Cezanın, “grubun sahibi ile ülkenin başbakanı arasında bir yıllık konfrontasyondan sonra” geldiğine de dikkat çekildiği haberde şu yorumu yapıldı:
“Ceza, Türkiye’nin önde gelen aile gruplarından birine güçlü bir darbe oluşturuyor. Aynı zamanda iş dünyasına ve medyaya yönelik ve ülkenin, yabancı yatırımcıların arasındaki imajını zedeleyebilecek siyasi müdahaleye ilişkin soru işaretlerini de yaratıyor.”
Doğan grubunun, 3.76 milyar liralık (2.5 milyar dolarlık) ceza ile ilgili açıklamasına da yer veren gazete, ceza tutarının, Doğan Holding ve Doğan Yayın’ın toplam piyasa değerinin beşte dördünü aştığına dikkat çekti.
Cezanın duyurulması üzerine her iki şirketteki hisselerin yüzde 20 oranında değer kaybettiğini belirten gazete, grubun halen geçen Mart’ta getirilen 900 milyon liralık ceza ile ilgili işlemleri sürdürdüğünü kaydetti.
İngiliz gazetesi, Doğan grubunun açıklamasında, kurallarına aykırı hareket etmediğini, cezanın yabancı yatırımcıları caydırma riskini taşıdığını söylediğine dikkat çektikten sonra Maliye Bakanlığının ise, yorum yapmak istemediğini, ancak daha önce Doğan grubuna ilişkin incelemenin siyasi nedenlerden kaynaklandığı savlarını reddettiğini yazdı.
-“BRÜKSEL’DEKİ MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN KAYGILAR”-
“Sahibi Aydın Doğan’ın, grubun bir yolsuzluk skandal ile ilgili haberleri konusunda geçen son baharda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir tartışmaya girdiği” belirtilen haberde Başbakan Erdoğan’ın, Doğan grubuna yönelik ağır ifadelerinin, Brüksel’de “AB adayı bir ülkedeki medya özgürlüğüne ilişkin kaygıları yarattığı”nı da belirtti.
-“BANKACININ ŞAŞKINLIĞI”-
Financial Times, bir bankacının, cezanın, daha çok Doğan Yayın’ın göreli olarak küçük yan kuruluşları arasındaki hisse işlemleri ile ilgili olduğu için büyüklüğü konusundaki şaşkınlığını dile getirirken grubun ayakta kalmasını tehdit edecek kadar ağır olduğunu söylediğine dikkat çekti.
Uzun yasal temyiz sürecinde cezanın büyüklüğü nedeniyle önemli bir sermaye artırımı veya varlık satışlarının gündeme gelebileceği görüşlerine de yer veren gazete, Doğan grubunun, Petrol Ofisi konusunda Avusturyalı OMV ile sürdürdüğü müzakerelerde “yoğunlaşan bir baskı altında kalacağı” yorumunu da yaptı.(ANKA)