Türkiye'nin yaklaşık yüzde onbeşini kaplayan Önemli Bitki Alanları'nın korunması için geniş bir sivil iletişim ağı kurulması gerekiyor. Kamu kuruluşları, yerel sivil toplum örgütleri, özel sektör ve gönüllülerden oluşacak ağın temelleri Doğal Hayatı Koruma Derneği(DHKD) tarafından dün İstanbul'da tanıtılan ÖBANET projesiyle atıldı.
Türkiye'den DHKD, Hollanda'dan Rubicon ve Floron vakıfları ve IVN derneğinin ortak çalışması olan ÖBANET projesi dün İstanbul Point Hotel'de yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya DHKD yönetim kurulu üyeleri, Rubicon, Floron ve IVR kuruluşları yöneticileri, Hollanda Milli Parklar genel müdürü, Hollanda Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, İstanbul vali yardımcısı Mehmet Fahri Can ve çeşitli illerden gelen yerel sivil toplum kuruluşlarıyla proje koordinatörleri katıldı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı Matra fonunun desteğiyle gerçekleştirilen proje Türkiye'deki 144 Önemli Bitki Alanı'ndan(ÖBA) seçilen 9 pilot bölgede sivil bir iletişim ağı kurulmasını ön görüyor. ÖBANET sayesinde söz konusu bölgelerde bilgi paylaşımı artacak ve bölgelerdeki bitki türlerinin korunması, farkındalık yaratılması ve karar aşamalarında söz sahibi olunması sağlanacak.
Toplantı DHKD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Orbay'ın hazırladığı ve Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini sergileyen ‘Yaşayan Hazine' isimli filmin gösterimiyle başladı.
Toplantıya katılan Hollanda Milli Parklar Genel Müdürü ve Avrupa Konseyi Pan-Avrupa Ekolojik İletişim Ağı Geliştirme Komitesi Başkanı Jan-Willem Sneep önemli bitki alanlarının bütün Avrupa'da tehdit altında olduğunu ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için biyolojik çeşitliliğin mutlaka korunması gerektiğine dikkat çekti. Sneep ÖBANET projesinin, Türkiye'de farkındalık yaratmak ve geniş kitleleri doğa korumasına katmak için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Doğal Hayatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Özhatay, başta İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi olmak üzere yaklaşık 20 üniversiteden 40 bilim insanın katkılarıyla bugün Türkiye'de 144 Önemli Bitki Alanı tanımlandığını söyledi. Özhatay tehdit altında bulunan 4500 bitkinin korunması gerektiğini vurgulayarak ÖBANET için seçilen pilot bölgeleri tanıttı: Antalya'da Lara ve Perakende Kumulları, Kars-Ardahan'da Çıldır Gölü, Artvin-Erzurum'da Çoruh Vadisi, Bursa'da Uludağ, Edirne-Kırklareli'de Ergene Havzası, İstanbul'da Ömerli Havzası, Kahramanmaraş'ta Ahır Dağı, Kayseri'de Erciyes Dağı ve Muğla'da da Baba Dağı.
Bu dokuz ÖBA'da kurulacak olan ağı ve projenin nasıl işleyeceğini ise DHKD Proje Yöneticisi Sema Atay ve Rubicon Vakfı Genel Müdürü Canan Orhun birlikte anlattılar. Atay ve Orhun daha sonra, projenin Türkiye'deki yerel koordinatörlerini ve Hollanda'dan gelen program ortaklarını sahneye davet ederek hep birlikte halka ‘gönüllü olmaları, iletişim ağına katılmaları ve doğanın korunmasına katkıda bulunmaları' yönünde çağrıda bulundular.
Toplantının ardından Fatih Orbay'ın "Anadolu'nun Çiçekleri" isimli fotoğraf sergisi açıldı. Orbay'ın yıllar boyunca Türkiye'nin dört köşesinde fotoğrafladığı çok özel endemik bitkinin yer aldığı sergi katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.